Minority cereals - important sources of nutritive valuable substances for food application
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003338" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003338 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/15:#0000852 RIV/00027022:_____/15:#0000047
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maloobjemové obiloviny - významné zdroje nutričně cenných látek pro využití v potravinářství
Original language description
Ve vzorcích zrna třech genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) s netradiční barvou zrna, dvou genotypů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank) a dvou materiálů ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.), pěstovaných v polních podmínkách lokalit Kroměříž a Praha-Ruzyně v letech 2010-2012, byly sledovány obsahy vitaminů skupiny B (thiaminu - B1, riboflavinu - B2, niacinu - B3, pyridoxinu - B6, kyseliny pantothenové - B5), vitaminu E, celkových polyfenolů, celkových karotenoidů a dále celkové, rozpustné a nerozpustné vlákniny potravy. Nejbohatším zdrojem většiny analyzovaných nutričních faktorů byla nová linie bezpluchého ječmene jarního s označením KM 1057. Analýza variance ukázala, že většina sledovaných faktorů (tzn. odrůdy/linie, lokality a ročníky) byla statisticky vysoce významným zdrojem proměnlivosti hodnocených nutričně významných látek.
Czech name
Maloobjemové obiloviny - významné zdroje nutričně cenných látek pro využití v potravinářství
Czech description
Ve vzorcích zrna třech genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) s netradiční barvou zrna, dvou genotypů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank) a dvou materiálů ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.), pěstovaných v polních podmínkách lokalit Kroměříž a Praha-Ruzyně v letech 2010-2012, byly sledovány obsahy vitaminů skupiny B (thiaminu - B1, riboflavinu - B2, niacinu - B3, pyridoxinu - B6, kyseliny pantothenové - B5), vitaminu E, celkových polyfenolů, celkových karotenoidů a dále celkové, rozpustné a nerozpustné vlákniny potravy. Nejbohatším zdrojem většiny analyzovaných nutričních faktorů byla nová linie bezpluchého ječmene jarního s označením KM 1057. Analýza variance ukázala, že většina sledovaných faktorů (tzn. odrůdy/linie, lokality a ročníky) byla statisticky vysoce významným zdrojem proměnlivosti hodnocených nutričně významných látek.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
49-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—