All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Laboratory evaluation of the carbohydrate digestibility in food and feed with the possibility of prediction glycemic index

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003422" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003422 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-191-5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu

  • Original language description

    Certifikovaná metodika přináší nový pohled na hodnocení potravin, surovin pro výrobu potravin a krmiv z hlediska stravitelnosti sachridů.Tématicky metodika zapadá do okruhu nových postupů vedoucích ke zlepšování potravin a lidské výživy. V metodice jsou popsány dva analytické postupy (vysokoúčinná kapalinová chromatografie s refraktometrickou detekcí; spektrofotometrická metoda),které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy.

  • Czech name

    Laboratorní hodnocení stravitelnosti sacharidů v potravinách a krmivech s možností predikce glykemického indexu

  • Czech description

    Certifikovaná metodika přináší nový pohled na hodnocení potravin, surovin pro výrobu potravin a krmiv z hlediska stravitelnosti sachridů.Tématicky metodika zapadá do okruhu nových postupů vedoucích ke zlepšování potravin a lidské výživy. V metodice jsou popsány dva analytické postupy (vysokoúčinná kapalinová chromatografie s refraktometrickou detekcí; spektrofotometrická metoda),které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-191-5

  • Regulation ID

    69174/2015-MZE-17221

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. 69174/2015-MZE-17221 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit dne 22.12.2015. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 9/2015 ze dne 18.12.2015 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice, IČ: 60076658, DIČ: CZ60076658, zastoupené rektorem prof. RNDr. Liborem Grubhofferem, CSc., (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Jana Bradová, tel. 233022209, e-mail: bradova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-191-5

  • Economical parameters

    Významným ekonomickým aspektem vytvořené metodiky je přínos nových analytických metod k hodnocení nutriční kvality potravin obsahujících sacharidy, kdy určitým identifikátorem nutriční kvality je glykemický index (GI). GI je jedním z nejvhodnějších vodítek pro výběr zdraví prospěšných potravin. V současné době však neexistují přesné hodnoty glykemického indexu pro potraviny dostupné na českém trhu. Důležitou roli zde hraje vysoká finanční i časová náročnost klinického testování glykemického indexu potravin, kdy cena analýz pro určení GI jedné potraviny se pohybuje okolo 5 - 6 tis. Kč. V předložené metodice jsou popsány dva analytické postupy, které vedou k odhadu glykemického indexu, jejichž finanční a časová náročnost je podstatně nižší v porovnání se standardními testy (cca 10 x nižší pro 1 potravinu).

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 65/17, 117 01 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů