All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antifungal efficacy of selected aromatic plants extracts with potential of food processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003808" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003808 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití

  • Original language description

    Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.

  • Czech name

    Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití

  • Czech description

    Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GF - Diseases, pests, weeds and plant protection

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    12 věd.př.

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    309-312

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database