Antifungal efficacy of selected aromatic plants extracts with potential of food processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003808" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003808 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití
Original language description
Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.
Czech name
Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití
Czech description
Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12 věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
309-312
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—