The effect of technological processing of wheat grain on starch digestibility
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003822 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu
Original language description
Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy, je hlavní energetickou složkou lidské potravy a významně ovlivňuje funkční vlastnosti potravin. Zrno pšenice představuje jeden z hlavních zdrojů škrobu v potravě. Škrob v potravinách může být rozdělen podle úrovně jeho stravitelnosti a citlivosti k enzymovému systému člověka do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS). Technologické zpracováním (zejména mechanické a tepelné) pšeničného zrna má významný vliv na stravitelnost škrobu a tím i na nutriční kvalitu konečného produktu.
Czech name
Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu
Czech description
Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy, je hlavní energetickou složkou lidské potravy a významně ovlivňuje funkční vlastnosti potravin. Zrno pšenice představuje jeden z hlavních zdrojů škrobu v potravě. Škrob v potravinách může být rozdělen podle úrovně jeho stravitelnosti a citlivosti k enzymovému systému člověka do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS). Technologické zpracováním (zejména mechanické a tepelné) pšeničného zrna má významný vliv na stravitelnost škrobu a tím i na nutriční kvalitu konečného produktu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12 věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
465-468
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—