All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of five garlic viruses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004058" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004058 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-236-3.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-236-3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce pěti virů česneku kuchyňského metodou SYBR Green real- time PCR

  • Original language description

    Předmětem metodiky je postup pro detekci pěti virů u česneku kuchyňského, pomocí analýzy real- time PCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožní identifikovat pět zástupců virů u česneku a to: Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) a Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) na základě detekce sekvencí genu pro plášťový protein metodou SYBR Green real-time PCR. Tato metoda se osvědčila jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů jako jsou viry česneku. Metodika nově přináší postup detekce těchto virů.

  • Czech name

    Detekce pěti virů česneku kuchyňského metodou SYBR Green real- time PCR

  • Czech description

    Předmětem metodiky je postup pro detekci pěti virů u česneku kuchyňského, pomocí analýzy real- time PCR laboratořemi v praxi. Tato metoda umožní identifikovat pět zástupců virů u česneku a to: Onion yellow dwarf virus (OYDV), Leek yellow stripe virus (LYSV), Garlic common latent virus (GCLV), Shallot latent virus (SLV) a Garlic mite-borne filamentous virus (GMbFV) na základě detekce sekvencí genu pro plášťový protein metodou SYBR Green real-time PCR. Tato metoda se osvědčila jako vhodný nástroj pro detekci vysoce variabilních patogenů jako jsou viry česneku. Metodika nově přináší postup detekce těchto virů.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210158" target="_blank" >QJ1210158: High quality and safe Allium vegetables focusing to garlic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-236-3

  • Regulation ID

    19738/2017

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. (19738/2017) o uznání certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit dne 30.3.2017. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 4/2017 ze dne 16.12.2016 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a Ing. Janem Kozákem, Poběžovice 31, 534 01 Holice, IČ: 14513421, DIČ: CZ531230237 zastoupený Ing. Janem Kozákem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Katarína Mitrová, tel. 233022330, e-mail: mitrova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-236-3

  • Economical parameters

    Pro zavedení metodiky do praxe je třeba počítat s náklady na verifikaci metody na daném pracovišti. Je třeba do analýz zahrnout 5 standardních vzorků (standardů). Náklady na izolaci RNA 100 vzorků 10 000 Kč, náklady na pořízení specifických primerů 2 700 Kč, Standardy a primery jsou materiály, které se na verifikaci nezužitkují všechny a mohou být použity v následných analýzách. Jejich množství závisí na nutnosti opakování některých analýz při zavádění metody. Další přínosy jsou dány možností kontroly ozdravení sadby a šlechtitelských materiálů česneku, protože viry způsobují ekonomické ztráty. Při výnosu česneku 6-7 t/ha a ceně 100-190 Kč za 1kg česneku se úspory mohou pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů