Effect of pest feeding on quality of cauliflower and broccoli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004988" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004988 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice
Original language description
Stres u rostlin způsobený žírem hmyzích škůdců ovlivňuje metabolické procesy, a tím také obsah biologicky aktivních látek v rostlinách. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem se projeví poškození květáku a brokolice žírem hmyzích škůdců během vegetace na obsahu sušiny, vitaminu C a glukosinolátů ve sklizené zelenině určené ke konzumaci. Zelenina byla pěstována v polních podmínkách v izolátorech. Byly sledovány 3 varianty s rozdílnou mírou poškození – nepoškozená kontrola, mírně poškozená varianta a vysoce poškozená varianta. K indukci různých hladin stresu a míry poškození u sazenic byly použity škodlivé organismy, jako jsou housenky (zápředníček polní, můra zelná, bělásek řepový), plzáci, dřepčíci rodu Phyllotreta a molice vlaštovičníková v různých kombinacích. Sklizené hlávky byly odvezeny na Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, kde byly analyzovány na obsah sušiny, vitaminu C a glukosinolátů s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD a HR-MS detekcí. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že obsah biologicky aktivních látek ve sledované zelenině kolísal, avšak nepodařilo se statisticky prokázat, že by míra poškození vedla k nárůstu obsahu glukosinolátů nebo snížení obsahu vitaminu C. Jednotlivé varianty se od sebe statisticky nelišily. Hlavním výsledkem je, že poškození květáku a brokolice škodlivými organismy během vegetace nezhoršilo nutriční kvalitu této zeleniny ve sklizňové zralosti. Takový závěr je významný z hlediska ekologického pěstování zeleniny, kde tlak škůdců může být vyšší.
Czech name
Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice
Czech description
Stres u rostlin způsobený žírem hmyzích škůdců ovlivňuje metabolické procesy, a tím také obsah biologicky aktivních látek v rostlinách. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem se projeví poškození květáku a brokolice žírem hmyzích škůdců během vegetace na obsahu sušiny, vitaminu C a glukosinolátů ve sklizené zelenině určené ke konzumaci. Zelenina byla pěstována v polních podmínkách v izolátorech. Byly sledovány 3 varianty s rozdílnou mírou poškození – nepoškozená kontrola, mírně poškozená varianta a vysoce poškozená varianta. K indukci různých hladin stresu a míry poškození u sazenic byly použity škodlivé organismy, jako jsou housenky (zápředníček polní, můra zelná, bělásek řepový), plzáci, dřepčíci rodu Phyllotreta a molice vlaštovičníková v různých kombinacích. Sklizené hlávky byly odvezeny na Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, kde byly analyzovány na obsah sušiny, vitaminu C a glukosinolátů s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD a HR-MS detekcí. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že obsah biologicky aktivních látek ve sledované zelenině kolísal, avšak nepodařilo se statisticky prokázat, že by míra poškození vedla k nárůstu obsahu glukosinolátů nebo snížení obsahu vitaminu C. Jednotlivé varianty se od sebe statisticky nelišily. Hlavním výsledkem je, že poškození květáku a brokolice škodlivými organismy během vegetace nezhoršilo nutriční kvalitu této zeleniny ve sklizňové zralosti. Takový závěr je významný z hlediska ekologického pěstování zeleniny, kde tlak škůdců může být vyšší.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů