All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of pest feeding on quality of cauliflower and broccoli

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004988" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004988 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice

  • Original language description

    Stres u rostlin způsobený žírem hmyzích škůdců ovlivňuje metabolické procesy, a tím také obsah biologicky aktivních látek v rostlinách. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem se projeví poškození květáku a brokolice žírem hmyzích škůdců během vegetace na obsahu sušiny, vitaminu C a glukosinolátů ve sklizené zelenině určené ke konzumaci. Zelenina byla pěstována v polních podmínkách v izolátorech. Byly sledovány 3 varianty s rozdílnou mírou poškození – nepoškozená kontrola, mírně poškozená varianta a vysoce poškozená varianta. K indukci různých hladin stresu a míry poškození u sazenic byly použity škodlivé organismy, jako jsou housenky (zápředníček polní, můra zelná, bělásek řepový), plzáci, dřepčíci rodu Phyllotreta a molice vlaštovičníková v různých kombinacích. Sklizené hlávky byly odvezeny na Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, kde byly analyzovány na obsah sušiny, vitaminu C a glukosinolátů s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD a HR-MS detekcí. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že obsah biologicky aktivních látek ve sledované zelenině kolísal, avšak nepodařilo se statisticky prokázat, že by míra poškození vedla k nárůstu obsahu glukosinolátů nebo snížení obsahu vitaminu C. Jednotlivé varianty se od sebe statisticky nelišily. Hlavním výsledkem je, že poškození květáku a brokolice škodlivými organismy během vegetace nezhoršilo nutriční kvalitu této zeleniny ve sklizňové zralosti. Takový závěr je významný z hlediska ekologického pěstování zeleniny, kde tlak škůdců může být vyšší.

  • Czech name

    Vliv požeru škodlivými organismy na kvalitu květáku a brokolice

  • Czech description

    Stres u rostlin způsobený žírem hmyzích škůdců ovlivňuje metabolické procesy, a tím také obsah biologicky aktivních látek v rostlinách. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem se projeví poškození květáku a brokolice žírem hmyzích škůdců během vegetace na obsahu sušiny, vitaminu C a glukosinolátů ve sklizené zelenině určené ke konzumaci. Zelenina byla pěstována v polních podmínkách v izolátorech. Byly sledovány 3 varianty s rozdílnou mírou poškození – nepoškozená kontrola, mírně poškozená varianta a vysoce poškozená varianta. K indukci různých hladin stresu a míry poškození u sazenic byly použity škodlivé organismy, jako jsou housenky (zápředníček polní, můra zelná, bělásek řepový), plzáci, dřepčíci rodu Phyllotreta a molice vlaštovičníková v různých kombinacích. Sklizené hlávky byly odvezeny na Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT, kde byly analyzovány na obsah sušiny, vitaminu C a glukosinolátů s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD a HR-MS detekcí. Provedeným výzkumem jsme zjistili, že obsah biologicky aktivních látek ve sledované zelenině kolísal, avšak nepodařilo se statisticky prokázat, že by míra poškození vedla k nárůstu obsahu glukosinolátů nebo snížení obsahu vitaminu C. Jednotlivé varianty se od sebe statisticky nelišily. Hlavním výsledkem je, že poškození květáku a brokolice škodlivými organismy během vegetace nezhoršilo nutriční kvalitu této zeleniny ve sklizňové zralosti. Takový závěr je významný z hlediska ekologického pěstování zeleniny, kde tlak škůdců může být vyšší.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů