All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Successful elimination of quarantine bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10150341" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10150341 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zdárná eliminace karanténní bakterie

  • Original language description

    Jako příčina zvýšené četnosti pozitivních záchytů karanténní bakterie Clavibacter sepedonicus (Cs) v ČR byla zjištěna latentní bezpříznaková infekce u výchozích materiálů bramboru. Četnost infekce se pak v následujících letech, v jednotlivých generacích a stupních množení genotypu, zvyšovala až do doby, kdy ji bylo možné zachytit metodami detekce. K pozitivnímu záchytu infekce docházelo nejčastěji 5. rokem od zahájení množení genotypu. V rámci aplikovaných výsledků projektu byl navržen &quot;Třístupňový systém kontroly výchozích šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru&quot; s cílem eliminovat vertikální způsob šíření Cs z infikovaného rostlinného materiálu na počátku a v průběhu množení a šlechtění. Navržený třístupňový systém kontroly je založen na opakovaném hodnocení každého potenciálně infikovaného rostlinného materiálu bramboru od výchozích šlechtitelských materiálů po kulturu in vitro na přítomnost Cs. Materiál je hodnocen ve všech vegetačních stádiích - rostlina, matečná a dceřiná hlíza, tkáňová kultura. Po celou dobu hodnocení jsou vytvářeny optimální podmínky pro množení patogenu, zejména úpravou teploty. Těmito kroky se zvyšuje pravděpodobnost záchytu potenciálně přítomné bakterie ve výchozím materiálu před zahájením procesu šlechtění nebo množení a zabrání se vertikálnímu přenosu latentní infekce z matečných na dceřiné hlízy v kontinuálně po sobě následujících generacích. Materiály podezřelé z výskytu Cs v jakémkoli stupni kontroly jsou okamžitě likvidovány. Navržený systém eliminace vertikálního šíření Cs byl v praxi ověřen a v návaznosti na jeho uplatnění nebyly v minulých letech zjištěny žádné pozitivní záchyty karanténní bakterie Cs, nekontrolované šíření patogenu se podařilo zcela eliminovat.

  • Czech name

    Zdárná eliminace karanténní bakterie

  • Czech description

    Jako příčina zvýšené četnosti pozitivních záchytů karanténní bakterie Clavibacter sepedonicus (Cs) v ČR byla zjištěna latentní bezpříznaková infekce u výchozích materiálů bramboru. Četnost infekce se pak v následujících letech, v jednotlivých generacích a stupních množení genotypu, zvyšovala až do doby, kdy ji bylo možné zachytit metodami detekce. K pozitivnímu záchytu infekce docházelo nejčastěji 5. rokem od zahájení množení genotypu. V rámci aplikovaných výsledků projektu byl navržen &quot;Třístupňový systém kontroly výchozích šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru&quot; s cílem eliminovat vertikální způsob šíření Cs z infikovaného rostlinného materiálu na počátku a v průběhu množení a šlechtění. Navržený třístupňový systém kontroly je založen na opakovaném hodnocení každého potenciálně infikovaného rostlinného materiálu bramboru od výchozích šlechtitelských materiálů po kulturu in vitro na přítomnost Cs. Materiál je hodnocen ve všech vegetačních stádiích - rostlina, matečná a dceřiná hlíza, tkáňová kultura. Po celou dobu hodnocení jsou vytvářeny optimální podmínky pro množení patogenu, zejména úpravou teploty. Těmito kroky se zvyšuje pravděpodobnost záchytu potenciálně přítomné bakterie ve výchozím materiálu před zahájením procesu šlechtění nebo množení a zabrání se vertikálnímu přenosu latentní infekce z matečných na dceřiné hlízy v kontinuálně po sobě následujících generacích. Materiály podezřelé z výskytu Cs v jakémkoli stupni kontroly jsou okamžitě likvidovány. Navržený systém eliminace vertikálního šíření Cs byl v praxi ověřen a v návaznosti na jeho uplatnění nebyly v minulých letech zjištěny žádné pozitivní záchyty karanténní bakterie Cs, nekontrolované šíření patogenu se podařilo zcela eliminovat.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů