Successful elimination of the cause of bacterial ring rot of potatoes in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10150356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10150356 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Úspěšná eliminace původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v ČR
Original language description
Jako příčina zvýšené četnosti pozitivních záchytů karanténní bakterie Clavibacter sepedonicus v ČR byla zjištěna latentní bezpříznaková infekce u výchozích materiálů bramboru. Četnost infekce se pak v následujících letech, v jednotlivých generacích a stupních množení genotypu, zvyšovala až do doby, kdy ji bylo možné zachytit metodami detekce. K pozitivnímu záchytu infekce docházelo nejčastěji 5. rokem od zahájení množení genotypu. V rámci aplikovaných výsledků projektu byl navržen "Třístupňový systém kontroly výchozích šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru" s cílem eliminovat vertikální způsob šíření Cs z infikovaného rostlinného materiálu na počátku a v průběhu množení a šlechtění. Navržený třístupňový systém kontroly je založen na opakovaném hodnocení každého potenciálně infikovaného rostlinného materiálu bramboru od výchozích šlechtitelských materiálů po kulturu in vitro na přítomnost Cs. Materiál je hodnocen ve všech vegetačních stádiích - rostlina, matečná a dceřiná hlíza, tkáňová kultura. Po celou dobu hodnocení jsou vytvářeny optimální podmínky pro množení patogenu, zejména úpravou teploty. Těmito kroky se zvyšuje pravděpodobnost záchytu potenciálně přítomné bakterie ve výchozím materiálu před zahájením procesu šlechtění nebo množení a zabrání se vertikálnímu přenosu latentní infekce z matečných na dceřiné hlízy v kontinuálně po sobě následujících generacích. Materiály podezřelé z výskytu Cs v jakémkoli stupni kontroly jsou okamžitě likvidovány. Navržený systém eliminace vertikálního šíření Cs byl v praxi ověřen a v návaznosti na jeho uplatnění nebyly v minulých letech zjištěny žádné pozitivní záchyty karanténní bakterie Cs, nekontrolované šíření patogenu se podařilo zcela eliminovat.
Czech name
Úspěšná eliminace původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v ČR
Czech description
Jako příčina zvýšené četnosti pozitivních záchytů karanténní bakterie Clavibacter sepedonicus v ČR byla zjištěna latentní bezpříznaková infekce u výchozích materiálů bramboru. Četnost infekce se pak v následujících letech, v jednotlivých generacích a stupních množení genotypu, zvyšovala až do doby, kdy ji bylo možné zachytit metodami detekce. K pozitivnímu záchytu infekce docházelo nejčastěji 5. rokem od zahájení množení genotypu. V rámci aplikovaných výsledků projektu byl navržen "Třístupňový systém kontroly výchozích šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru" s cílem eliminovat vertikální způsob šíření Cs z infikovaného rostlinného materiálu na počátku a v průběhu množení a šlechtění. Navržený třístupňový systém kontroly je založen na opakovaném hodnocení každého potenciálně infikovaného rostlinného materiálu bramboru od výchozích šlechtitelských materiálů po kulturu in vitro na přítomnost Cs. Materiál je hodnocen ve všech vegetačních stádiích - rostlina, matečná a dceřiná hlíza, tkáňová kultura. Po celou dobu hodnocení jsou vytvářeny optimální podmínky pro množení patogenu, zejména úpravou teploty. Těmito kroky se zvyšuje pravděpodobnost záchytu potenciálně přítomné bakterie ve výchozím materiálu před zahájením procesu šlechtění nebo množení a zabrání se vertikálnímu přenosu latentní infekce z matečných na dceřiné hlízy v kontinuálně po sobě následujících generacích. Materiály podezřelé z výskytu Cs v jakémkoli stupni kontroly jsou okamžitě likvidovány. Navržený systém eliminace vertikálního šíření Cs byl v praxi ověřen a v návaznosti na jeho uplatnění nebyly v minulých letech zjištěny žádné pozitivní záchyty karanténní bakterie Cs, nekontrolované šíření patogenu se podařilo zcela eliminovat.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů