Evaluation of samples for the presence of storage pests in relation to complaints
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176185" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176185 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím
Original language description
Skladované obilí je citlivé k napadení mnoha druhy skladištních škůdců. V příznivých podmínkách dochází k rychlému rozvoji populací těchto škůdců, což sebou přináší negativní dopady pro skladovatele. Škůdci totiž patří mezi hlavní biotické faktory negativně ovlivňující kvalitativní parametry zrna používaného pro potravinářské (sladovnický ječmen, potravinářská pšenice pro mlýny) i krmné účely. Napadení zrna škůdci v průběhu skladování snižuje jeho hmotnost a klíčivost a zvyšuje rizika spojená s bezpečností potravin. Např. v laboratorních podmínkách bylo dokumentováno, že roztoči se podílí na přenosu plísní a zvyšování hladiny mykotoxinu deoxynivalenolu (DON) v zrnu ječmene (Hubert et al., 2013). Někteří škůdci, jako např. korovník obilní či pilous (obrázek 1 a 2), vytváří při žíru a drcení obilek kusadly vysoký podíl prachu v obilní mase (tzv. požerky či frass), který následně podporuje růst populací sekundárních škůdců (Shah et al., 2021). Žír larev těchto primárních škůdců je také příčinou skrytého napadení, které vyústí ve vznik dutin uvnitř obilek. Dospělci pak v zrnu po jeho opuštění zanechávají typické okrouhlé výlezové otvory. Většina druhotných skladištních členovců okusuje části zrn v oblasti klíčku i mechanicky narušená zrna (mikropraskliny) při sklizni a další mechanické manipulaci. Tím vznikají hmotnostní ztráty a snižuje se kvalita zrna a klíčivost osiv. Dalším negativním dopadem takto poškozených zrn může být snížená účinnost některých typů insekticidních ošetření zrn (Vendl et al., 2022). Poškození zrna je bráno nejen jako zhoršený kvalitativní parametr, ale i nepřímý ukazatel napadení obilovin škůdcem. Vzhledem k možnému výskytu skrytého napadení berou někteří zákaznici výskyt mrtvých brouků jako jeho potencionální indikátor. Proto skladovatelé obilí a zejména pak jejich zákazníci (obchodníci s komoditami, sladovny, mlýny) považují za vážný problém jak přítomnost živých, tak někdy i mrtvých škůdců.
Czech name
Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím
Czech description
Skladované obilí je citlivé k napadení mnoha druhy skladištních škůdců. V příznivých podmínkách dochází k rychlému rozvoji populací těchto škůdců, což sebou přináší negativní dopady pro skladovatele. Škůdci totiž patří mezi hlavní biotické faktory negativně ovlivňující kvalitativní parametry zrna používaného pro potravinářské (sladovnický ječmen, potravinářská pšenice pro mlýny) i krmné účely. Napadení zrna škůdci v průběhu skladování snižuje jeho hmotnost a klíčivost a zvyšuje rizika spojená s bezpečností potravin. Např. v laboratorních podmínkách bylo dokumentováno, že roztoči se podílí na přenosu plísní a zvyšování hladiny mykotoxinu deoxynivalenolu (DON) v zrnu ječmene (Hubert et al., 2013). Někteří škůdci, jako např. korovník obilní či pilous (obrázek 1 a 2), vytváří při žíru a drcení obilek kusadly vysoký podíl prachu v obilní mase (tzv. požerky či frass), který následně podporuje růst populací sekundárních škůdců (Shah et al., 2021). Žír larev těchto primárních škůdců je také příčinou skrytého napadení, které vyústí ve vznik dutin uvnitř obilek. Dospělci pak v zrnu po jeho opuštění zanechávají typické okrouhlé výlezové otvory. Většina druhotných skladištních členovců okusuje části zrn v oblasti klíčku i mechanicky narušená zrna (mikropraskliny) při sklizni a další mechanické manipulaci. Tím vznikají hmotnostní ztráty a snižuje se kvalita zrna a klíčivost osiv. Dalším negativním dopadem takto poškozených zrn může být snížená účinnost některých typů insekticidních ošetření zrn (Vendl et al., 2022). Poškození zrna je bráno nejen jako zhoršený kvalitativní parametr, ale i nepřímý ukazatel napadení obilovin škůdcem. Vzhledem k možnému výskytu skrytého napadení berou někteří zákaznici výskyt mrtvých brouků jako jeho potencionální indikátor. Proto skladovatelé obilí a zejména pak jejich zákazníci (obchodníci s komoditami, sladovny, mlýny) považují za vážný problém jak přítomnost živých, tak někdy i mrtvých škůdců.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů