Effect of osmotic stress on the dehydration tolerance and cryopreservation of Solanum tuberosum shoot tips.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F99%3A%230000029" target="_blank" >RIV/00027006:_____/99:#0000029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of osmotic stress on the dehydration tolerance and cryopreservation of Solanum tuberosum shoot tips.
Original language description
"Four different preculture treatments were tested for their ability to enhance survival of potato shoot tips (cv. Desirée) after both dehydration and cryopreservation. The encapsulation/dehydration method and rapid freezing were used. Further, accumulation of sucrose, glucose, fructose, glycerol and proline in the apices during the treatments was measured. Very high internal sucrose concentrations (up to 27.8 % of dry mass) was essential to reach high survival rates after cryopreservation, but not afterdehydration only. The highest survival rate (78.8%) was obtained when osmotic stress was induced by adding 2 M sucrose solution to donor plants for 5 days, followed by 0.7 M sucrose preculture of isolated shoot tips for 1 day. The results demonstrate that drought hardening would be able to replace the effect of low temperatures in such plants, which are not able to be cold hardened.
Czech name
Vliv osmotickéhio stresu na toleranci k dehydrataci a kryoprezervace vzrostných vrcholů Solanum tuberosum shoot tips.
Czech description
Byly testovány čtyři předkultivační režimy pro vzrostné vrcholy bramboru ( kultivar Desirée) s cílem zvýšit jejich přežití jak po dehydrataci, tak po kryoprezervaci. Pro kryoprezervaci byla použita enkapsulačně-dehydratační metoda a metoda velmi rychléhomrznutí. Během předkultivace byl měřen obsah cukrů a prolinu. Vysoká koncentrace sacharózy (až do 27,8%) ve vzrostných vrcholcích byla základní podmínkou pro vysokou míru přežití po kryoprezervaci. Nejvyšší přežití (78,8 %) bylo dosaženo, když v rostlinách byl indukován osmotický stres 2M sacharózou po 5 dní, s následnou jednodenní kultivací izolovaných vzrostných vrcholů na 0,7 M sacharóze. Výsledky ukázaly, že otužování za nedostatku vody může nahradit otužování za nízkých teplot u rostlin, které senejsou schopné se otužovat za nízkých teplot.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA522%2F98%2F0861" target="_blank" >GA522/98/0861: Cryopreservation of plants by vitrification - method avoiding ice crystal formation</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
1999
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Cryo-Letters
ISSN
0143-2044
e-ISSN
—
Volume of the periodical
20
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
8
Pages from-to
339-346
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—