The production effect of different nutritive regimes on the quality marks of pork and adipose tissue
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000438" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The production effect of different nutritive regimes on the quality marks of pork and adipose tissue
Original language description
The effect of a high-crude-fibre-diet on the carcass and selected characteristics of meat quality, content and composition of fatty acids in the adipose tissue in fattened pigs (P) were studied. The control group (K) was fattened by a commercial diet. The slaughter values of P group were nonsignificantly better. The SEUROP classification of meatiness showed 55 % of lean meat in the P group, being included in class E, as compared with the K group (class U, 53 % lean meat). The meat:fat ratio in the P group was better. The P group had decreased content of intramuscular fat and cholesterol, higher (P<0.5) content of crude protein, and lower (P<0.5) content of hydroxyproline in comparison with K group. Total SFA were reduced (P<0.001) while the effect on total MUFA was negligible. The contents of PUFAs were higher in the P group.
Czech name
Produkční účinek odlišných nutričních režimů na kvalitativní znaky vepřového masa a sádla
Czech description
Byl zkoumán vliv diety s vysokým podílem hrubé vlákniny na jatečný trup a vybrané kvalitativní znaky masa, a na obsah a složení mastných kyselin v tukové tkání vykrmovaných prasat (P). Kontrolní skupina (K) byla krmena komerční směsí. Jatečné hodnoty prasat skupiny P byly neprůkazně lepší. Podle hodnocení SEUROP byla zvířata skupiny P zařazena do třídy E (55% svaloviny) a zvířata K do třídy U (53% svaloviny). U skupiny P byl v porovnání se skupinou K lepší poměr maso:tuk , obsah intramuskulárního tuku acholesterolu byl nižší, obsah hrubých bílkovin byl průkazně vyšší (P<0,5) a obsah hydroxiprolinu průkazně nižší (P<0,5). Obsah SFA byl nižší (P<0,001), ale vliv na obsah MUFA byl zanedbatelný. Obsah PUFA byl u skupiny P vyšší.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
150-154
Publisher name
VFU
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 17, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—