Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000871 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids
Original language description
From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.
Czech name
Užitkovost a profil mastných kyselin ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietou s přídavkem konjugované kyseliny linolové
Czech description
Podle klinických studií lze usoudit, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) má příznivý vliv na lidské zdraví. Hlavním zdrojem CLA v potravinách je mléko a maso přežvýkavců. Cílem předkládané práce bylo prozkoumat ukládání CLA ve tkáních a změny v užitkovosti, kvalitě masa a profilu mastných kyselin (FA) ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietami s přídavkem CLA. V pokusu nebyl zjištěn průkazný vliv přídavku CLA na růst, příjem startérového krmiva, konverzi krmiva, chemické složení masa a jeho oxidační stabilitu. Vyšší přídavek CLA do krmiva však průkazně zvyšoval obsah CLA v m. longissimus dorsi (MLD), v játrech a ledvinovém tuku, ale snižoval podíl některých izomérů CLA ve tkáních, koncentraci mononenasycených FA v MLD a tuku a koncentraci C10 a C20 FA. Nechráněná CLA u pokusných telat zjevně nepodlehla hydrogenaci v bachoru, ale byla přednostně ukládána do rezervního tuku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Archives of Animal Nutrition
ISSN
1745-039X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258933200003
EID of the result in the Scopus database
—