All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000871 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids

  • Original language description

    From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.

  • Czech name

    Užitkovost a profil mastných kyselin ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietou s přídavkem konjugované kyseliny linolové

  • Czech description

    Podle klinických studií lze usoudit, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) má příznivý vliv na lidské zdraví. Hlavním zdrojem CLA v potravinách je mléko a maso přežvýkavců. Cílem předkládané práce bylo prozkoumat ukládání CLA ve tkáních a změny v užitkovosti, kvalitě masa a profilu mastných kyselin (FA) ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietami s přídavkem CLA. V pokusu nebyl zjištěn průkazný vliv přídavku CLA na růst, příjem startérového krmiva, konverzi krmiva, chemické složení masa a jeho oxidační stabilitu. Vyšší přídavek CLA do krmiva však průkazně zvyšoval obsah CLA v m. longissimus dorsi (MLD), v játrech a ledvinovém tuku, ale snižoval podíl některých izomérů CLA ve tkáních, koncentraci mononenasycených FA v MLD a tuku a koncentraci C10 a C20 FA. Nechráněná CLA u pokusných telat zjevně nepodlehla hydrogenaci v bachoru, ale byla přednostně ukládána do rezervního tuku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Archives of Animal Nutrition

  • ISSN

    1745-039X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    62

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000258933200003

  • EID of the result in the Scopus database