All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Meat quality and tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000512" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000512 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/67985904:_____/07:00096074

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Meat quality and tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid

  • Original language description

    Weaned rabbits were fed diets supplemented with a commercial preparation of conjugated linoleic acid (CLA) at 5 and 10g/kg. Diets were fed for the whole fattening period (42 days) or 3 weeks before the slaughter. CLA increased the proportion of saturatedfatty acids (FA) at expense of monounsaturated FA in meat and liver. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipid of meat from < 1 mg/g FA up to 36 mg/g FA. The concentration of CLA in tissue lipids increased with CLA content in the diet.Duration of CLA feeding had no effect on CLA deposition. Thus, dietary inclusion of CLA at higher concentration (10g/kg) and feeding CLA-supplemented diet for a shorter period seems to be suitable for production of CLA-containing rabbit meat.

  • Czech name

    Kvalita masa a profil mastných kyselin v tkáních králíků krmených dietou doplněnou o konjugovanou kyselinu linolovou

  • Czech description

    Králíci byli po odstavu krmeni dietou doplněnou o komerčně dostupnou konjugovanou kyselinu linolovou (CLA) v množství 5 a 10 g/kg krmné směsi. Krmivo s CLA bylo podáváno po celou dobu výkrmu (42 dnů), nebo 3 týdny před porážkou. V mase a v játrech CLA zvýšila podíl nasycených mastných kyselin (MK) na úkor mononenasycených MK. Koncentrace CLA v lipidech masa vzrostla z <1 mg/g MK až na 36 mg/g MK. Koncentrace CLA v tkáňových lipidech rostla s obsahem CLA v krmné směsi. Doba zkrmování (3 vs 6 týdnů) ukládání CLA v tkáních neovlivnila. Tudíž, podávání CLA po kratší dobu před porážkou, ale ve vyšší koncentraci je vhodným způsobem k získání masa králíků, obohaceného o CLA.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    552-561

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database