Performance, blood lipids and fatty acid composition of tissues of rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000840" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000840 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Performance, blood lipids and fatty acid composition of tissues of rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
Original language description
The aim of this study was to establish the extent to which performance, fatty acid (FA) pattern and blood lipids of rabbits are influenced by feeding CLA. Rabbits of the experimental groups were fed diets supplemented with CLA for the whole fattening period (6 wk) or 3 wk before slaughter. No performance improvement in CLA fed rabbits was observed. CLA significantly increased serum triacylglycerols, total and VLDL cholesterol, the proportion of SFA in muscle and liver lipids. In perirenal fat, CLA decreased the proportion of MUFA and increased PUFA. CLA concentration in meat, liver and fat was increased. CLA concentration in tissues was influenced by its content in the diet rather than by the length of CLA feeding. There was no difference in serum lipid content between 3 vs. 6 wk of CLA feeding.
Czech name
Užitkovost, krevní lipidy a složení mastných kyselin ve tkáních králíků krmených dietami s přídavkem konjugované kyseliny linolové
Czech description
Cílem této práce bylo zjistit rozsah, v jakém jsou užitkovost, struktura mastných kyselin (FA) a krevní lipidy králíků ovlivněny krmením CLA. Králíci pokusných skupin byli krmeni dietami s přídavkem CLA během celého období výkrmu (6 týdnů), nebo 3 týdnypřed porážkou. Zlepšení užitkovosti u králíků krmených CLA nebylo zjištěno. CLA průkazně zvýšila obsah triacylglycerolů v séru, celkový a VLDL cholesterol, podíl SFA v tucích svalů a jater. CLA snižovala podíl MUFA a zvyšovala podíl PUFA v tuku okolo ledvin. Koncentrace CLA v mase, játrech a tuku se zvýšila. Koncentrace CLA ve tkáních byla více ovlivněna jejím obsahem v dietě než délkou zkrmování. Obsah lipidů v séru nebyl ovlivněn délkou zkrmování CLA.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Energy and Protein Metabolism and Nutrition
ISBN
—
ISSN
0071-2477
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
Academic Publishers
Place of publication
Wageningen
Event location
Vichy, FRANCE
Event date
Sep 13, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
000251294200036