Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000440" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000440 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA
Original language description
In this study the deposition of conjugated linoleic acid (CLA) isomers in loin and hindleg meat, liver and fat, and effects on fatty acid (FA) profile were investigated. CLA was supplied as synthetically produced oil at 5 and 10 g.kg-1 diet. Treatment with CLA increased proportion of saturated FA at expense of monounsaturated FA in carcass and liver. CLA was well incorporated into tissues, CLA isomers, however, did not accumulate proportionally to their dietary concentration. Concentration of CLA in tissue lipids increased with increasing CLA content in the diet. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipids of meat from < 1 mg.g-1 FA up to 36 mg.g-1 FA. The length of CLA feeding (3 vs. 6 weeks) had no effect on CLA deposition. It can beconcluded that the enrichment of rabbit meat with CLA could provide more healthful product for human consumption.
Czech name
Profil mastných kyselin v tkáních králíků krmených dietou doplněnou o CLA
Czech description
Bylo zkoumáno ukládání izomerů konjugované kyseliny linoleové (CLA) z krmné dávky králíků do masa hřbetu a stehna, do jater a tuku a vliv na profil mastných kyselin (FA). CLA byla přidávána do diety ve formě synteticky vyráběného oleje v v dávkách 5 a 10g.kg -1 krmné dávky. Přídavek CLA zvyšoval podíl nasycených FA v jatečném těle a játrech. CLA byla ve velkém množství přítomna ve tkáních, izomery CLA se však neukládaly v množství odpovídajícím koncentraci v dietě. Koncentrace CLA ve tkáňových tucích se zvyšovala se vzrůstajícím obsahem CLA v dietě. Přidávání CLA do diety zvyšovalo její obsah v tucích v mase od < 1 mg.g-1 FA až do 36 mg.g-1 FA. Délka zkrmování CLA (3 vs. 6 týdnů) neměla vliv na ukládání CLA. Lze usoudit, že obohacení králičího masa CLA by poskytlo zdravější produkt pro výživu lidí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
84-89
Publisher name
VFU
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 17, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—