All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000440" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000440 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA

  • Original language description

    In this study the deposition of conjugated linoleic acid (CLA) isomers in loin and hindleg meat, liver and fat, and effects on fatty acid (FA) profile were investigated. CLA was supplied as synthetically produced oil at 5 and 10 g.kg-1 diet. Treatment with CLA increased proportion of saturated FA at expense of monounsaturated FA in carcass and liver. CLA was well incorporated into tissues, CLA isomers, however, did not accumulate proportionally to their dietary concentration. Concentration of CLA in tissue lipids increased with increasing CLA content in the diet. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipids of meat from < 1 mg.g-1 FA up to 36 mg.g-1 FA. The length of CLA feeding (3 vs. 6 weeks) had no effect on CLA deposition. It can beconcluded that the enrichment of rabbit meat with CLA could provide more healthful product for human consumption.

  • Czech name

    Profil mastných kyselin v tkáních králíků krmených dietou doplněnou o CLA

  • Czech description

    Bylo zkoumáno ukládání izomerů konjugované kyseliny linoleové (CLA) z krmné dávky králíků do masa hřbetu a stehna, do jater a tuku a vliv na profil mastných kyselin (FA). CLA byla přidávána do diety ve formě synteticky vyráběného oleje v v dávkách 5 a 10g.kg -1 krmné dávky. Přídavek CLA zvyšoval podíl nasycených FA v jatečném těle a játrech. CLA byla ve velkém množství přítomna ve tkáních, izomery CLA se však neukládaly v množství odpovídajícím koncentraci v dietě. Koncentrace CLA ve tkáňových tucích se zvyšovala se vzrůstajícím obsahem CLA v dietě. Přidávání CLA do diety zvyšovalo její obsah v tucích v mase od < 1 mg.g-1 FA až do 36 mg.g-1 FA. Délka zkrmování CLA (3 vs. 6 týdnů) neměla vliv na ukládání CLA. Lze usoudit, že obohacení králičího masa CLA by poskytlo zdravější produkt pro výživu lidí.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    84-89

  • Publisher name

    VFU

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 17, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article