All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000887" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000887 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids

  • Original language description

    At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.

  • Czech name

    Růst, vlastnosti jatečného těla, chemické složení a profil mastných kyselin masa býků plemene charolais a masný simentál krmených různými typy lipidů v krmné dávce

  • Czech description

    V současné době je vzhledem k poznání účinku tuku v potravě na zdraví lidí věnována velká pozornost nutriční kvalitě masa. Současný výzkum je proto zaměřen na strategie krmení, které zvyšují obsah nenasycených mastných kyselin (MK) v tucích poživatelnýchtkání. Cílem práce bylo zjistit vliv plemene a slunečnicového semene v krmné dávce na růst, jatečné vlastnosti, chemické složení masa a profil MK v mase u býků plemene charolais (CH) a masný simentál (S). Býci CH přijímali méně krmiva, měli vyšší jatečnou výtěžnost a vyšší jatečnou hodnotu. Je tedy patrná převaha býků plemene CH nad S v řadě ekonomicky významných vlastností. Přídavek slunečnicového semene zvyšoval podíl kyseliny linolové a konjugované kyseliny linolové a podíl polynenasycených MK k nasyceným MK a snižoval atherogenní index MK v tucích masa. Vliv plemene na nutriční kvalitu masa se nepotvrdil.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    88

  • Issue of the periodical within the volume

    15

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000261141700006

  • EID of the result in the Scopus database