Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000887" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000887 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Growth, carcass traits, chemical composition and fatty acid profile in beef from Charolais and Simmental bulls fed different types of dietary lipids
Original language description
At present, owing to understanding of the role of dietary fat in human health, the nutritional quality of meat is of great attention. Thus, recent research has focused on feeding strategies increasing unsaturated fatty acids (FA) in the lipids of edibletissues. The objective of the study was to determine the effects of breed and whole sunflower seed on growth, carcass traits, chemical composition of meat and meat FA profile in Charolais (CH) and Simmental (S) bulls. The CH bulls had a lower feed intake, a higher killing out percentage and carcasses that are more valuable. The superiority of the CH over the S breed in a number of economically important traits was thus demonstrated. The sunflower seed supplement increased the proportions of linoleic acid and conjugated linoleic acid and the ratio of polyunsaturated FA to saturated FA and decreased the index of atherogenicity of FA in meat lipids. The breed effect on the nutritional quality of meat was ambiguous.
Czech name
Růst, vlastnosti jatečného těla, chemické složení a profil mastných kyselin masa býků plemene charolais a masný simentál krmených různými typy lipidů v krmné dávce
Czech description
V současné době je vzhledem k poznání účinku tuku v potravě na zdraví lidí věnována velká pozornost nutriční kvalitě masa. Současný výzkum je proto zaměřen na strategie krmení, které zvyšují obsah nenasycených mastných kyselin (MK) v tucích poživatelnýchtkání. Cílem práce bylo zjistit vliv plemene a slunečnicového semene v krmné dávce na růst, jatečné vlastnosti, chemické složení masa a profil MK v mase u býků plemene charolais (CH) a masný simentál (S). Býci CH přijímali méně krmiva, měli vyšší jatečnou výtěžnost a vyšší jatečnou hodnotu. Je tedy patrná převaha býků plemene CH nad S v řadě ekonomicky významných vlastností. Přídavek slunečnicového semene zvyšoval podíl kyseliny linolové a konjugované kyseliny linolové a podíl polynenasycených MK k nasyceným MK a snižoval atherogenní index MK v tucích masa. Vliv plemene na nutriční kvalitu masa se nepotvrdil.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of the Science of Food and Agriculture
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Volume of the periodical
88
Issue of the periodical within the volume
15
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000261141700006
EID of the result in the Scopus database
—