Lean meat content and distribution in pig carcasses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000917" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000917 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Lean meat content and distribution in pig carcasses
Original language description
The carcasses of final pig hybrids were analysed to determine the lean meat content and its distribution among different carcass parts. The average lean meat percentage of the carcasses was 55.61 %. The lean meat percentage in leg, loin, shoulder, filet,and other parts were 18.31, 9.76, 8.18, 5.30, 1.22, and 12.84 %, respectively. Gilts had a significantly higher average lean meat content (56.10 %) compared to barrows (55.13 %). To determine the effect of carcass weight, the lean meat content and its distribution in various carcass cuts were also analysed. The significantly different lean meat contents were found between carcasses below 95 kg and heavier than 95 kg.
Czech name
Obsah a rozložení libového masa v jatečných tělech prasat
Czech description
Byla analyzována jatečná těla finálních hybridů prasat ke zjištění obsahu libového masa a jeho rozložení v jednotlivých jatečných částích. Průměrný obsah libového masa byl 55,61 %. Podíl libového masa u kýty, ledviny, plecka, vepřové panenky a ostatníchčástí byl 18,31, 9,76, 8,18, 5,30, 1,22 resp. 12,84. Prasničky měly signifikantně vyšší průměrný podíl libového masa (56,10 %) v porovnání s kanečky (55,13 %). S cílem určit vliv hmotnosti jatečného těla byl zjišťován rovněž obsah libového masa a jeho rozložení v jednotlivých jatečných částích. Průkazně rozdílný obsah libového masa byl zjištěn mezi jatečnými těly lehčími a těžšími než 95 kg.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—