The use of milk protein genes to improve milk quality in Czech Fleckvieh cattle
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001066" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu
Original language description
Zjišťováním vztahů genů mléčných bílkovin k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a k úrovni plemenných hodnot (PH) pro parametry mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti (obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace), dále pak k PH pro obsah a produkci bílkovin. Nejpříznivější hodnoty parametrů kvality mléka vykázal genotyp BB, naopak genotypy obsahující alelu E byly nejméně příznivé. V případě genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu s nejpříznivějšími hodnotami parametrů u genotypu BB. Významnost efektu genu CSN2 byla prokázána na obsah kaseinu a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. Pozitivní vliv byl zjištěn u genotypů A1A2 a A1A1, dále pak A2A2 a A1B. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkci mléka s nejvyšší hodnotou zjištěnou u genotypu CC.
Czech name
Využití genů mléčných bílkovin pro zlepšení kvality mléka u českého strakatého skotu
Czech description
Zjišťováním vztahů genů mléčných bílkovin k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a k úrovni plemenných hodnot (PH) pro parametry mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti (obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace), dále pak k PH pro obsah a produkci bílkovin. Nejpříznivější hodnoty parametrů kvality mléka vykázal genotyp BB, naopak genotypy obsahující alelu E byly nejméně příznivé. V případě genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu s nejpříznivějšími hodnotami parametrů u genotypu BB. Významnost efektu genu CSN2 byla prokázána na obsah kaseinu a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. Pozitivní vliv byl zjištěn u genotypů A1A2 a A1A1, dále pak A2A2 a A1B. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkci mléka s nejvyšší hodnotou zjištěnou u genotypu CC.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-034-5
Regulation ID
—
Technical parameters
17210/2009-10
Economical parameters
Rychlejší a efektivnější zvyšování technologické kvality mléka a tím zvýšení konkurenceschopnosti a zisků českého strakatého plemene na trhu s mlékem.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
—