Suitability of White Lupin as a substitute for soybean meal in fattening of pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001226" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001226 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou bílou ve výkrmu prasat
Original language description
Byla provedena studie posouzení vlivu lupiny bílé (Lupinus albus, cv. Amiga) jako náhrady za sójový extrahovaný šrot v krmných směsích pro výkrm prasat. Do pokusu bylo zařazeno 44 prasat hybridní kombinace (BUxL) x (BOxPn) po 22 kusech v každé skupině. Kontrolní skupina byla krmena komerční směsí řady ?A?. Prasata z pokusného souboru do 65 kg živé hmotnosti byla krmena směsí s 23% podílem lupiny a prasata s hmotností nad 65 kg do porážky dostávala směs s 15% náhradou lupiny. Sledované znaky byly: průměrné denní přírůstky, spotřeba krmiv na kg přírůstku, zdravotní stav, ukazatele jatečné hodnoty, nutriční a technologické vlastnosti vepřového masa a senzorické hodnocení vepřového masa. Pokusná skupina zaznamenala snížený obsah tuku v mase, vyšší hmotnosthlavních masitých částí a vyšší vaznost vody v mase o 8,1 % ve srovnání s kontrolní skupinou.
Czech name
Náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou bílou ve výkrmu prasat
Czech description
Byla provedena studie posouzení vlivu lupiny bílé (Lupinus albus, cv. Amiga) jako náhrady za sójový extrahovaný šrot v krmných směsích pro výkrm prasat. Do pokusu bylo zařazeno 44 prasat hybridní kombinace (BUxL) x (BOxPn) po 22 kusech v každé skupině. Kontrolní skupina byla krmena komerční směsí řady ?A?. Prasata z pokusného souboru do 65 kg živé hmotnosti byla krmena směsí s 23% podílem lupiny a prasata s hmotností nad 65 kg do porážky dostávala směs s 15% náhradou lupiny. Sledované znaky byly: průměrné denní přírůstky, spotřeba krmiv na kg přírůstku, zdravotní stav, ukazatele jatečné hodnoty, nutriční a technologické vlastnosti vepřového masa a senzorické hodnocení vepřového masa. Pokusná skupina zaznamenala snížený obsah tuku v mase, vyšší hmotnosthlavních masitých částí a vyšší vaznost vody v mase o 8,1 % ve srovnání s kontrolní skupinou.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Utilization of selected lupin varieties in nutrition of farm animals.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů