Prediction of tissue composition in pig belly
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001500" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001500 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odhad složení jatečné partie bok u prasat
Original language description
Pro zhodnocení vlivu vybraných faktorů na kvalitu boku byl analyzován reprezentativní soubor JUT prasat (n = 390). Jatečná partie bok byla podrobena detailní anatomické disekci a její výsledky pak vyhodnoceny vzhledem k působení faktoru pohlaví, hmotnosti jatečného těla a jeho zmasilosti. V druhé části metodiky byly navrženy predikční regresní rovnice pro odhad složení boku. Jako proměnné do těchto rovnic vstupují charakteristiky jatečného těla zjištěné při klasifikačním úkonu, výslednými ukazateli bylypředevším podíly tkání v boku s kostí. Pro praktické využití v jateckých provozech byly tyto rovnice dále rozšířeny o odhad relativního a absolutního zastoupení tkání v boku definovaném požadavky zpracovatelských podniků masného průmyslu.
Czech name
Odhad složení jatečné partie bok u prasat
Czech description
Pro zhodnocení vlivu vybraných faktorů na kvalitu boku byl analyzován reprezentativní soubor JUT prasat (n = 390). Jatečná partie bok byla podrobena detailní anatomické disekci a její výsledky pak vyhodnoceny vzhledem k působení faktoru pohlaví, hmotnosti jatečného těla a jeho zmasilosti. V druhé části metodiky byly navrženy predikční regresní rovnice pro odhad složení boku. Jako proměnné do těchto rovnic vstupují charakteristiky jatečného těla zjištěné při klasifikačním úkonu, výslednými ukazateli bylypředevším podíly tkání v boku s kostí. Pro praktické využití v jateckých provozech byly tyto rovnice dále rozšířeny o odhad relativního a absolutního zastoupení tkání v boku definovaném požadavky zpracovatelských podniků masného průmyslu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-080-2
Regulation ID
133743/2011-17423
Technical parameters
Zkonstruované regresní rovnice pro odhad skladby boku využívající pomocných rozměrů na jatečném těle prasat mohou být účelně zakomponovány do software ve zpracovatelském procesu. Výsledné hodnoty jsou pak využitelné v jednotlivých bodech linky. Jedná sepředevším o rozšíření využitelnosti dat z klasifikace jatečných těl prasat pro efektivnější využití této potravinářské suroviny.
Economical parameters
pro producenty prasat možné dosažení vyšší realizační ceny za jatečná prasata, pro jatecké provozy možnost efektivněji zhodnotit surovinu na vyšší ceny průmyslových výrobců, využitelné informace pro logistiku
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů