Pig carcass quality in relation to carcass lean meat proportion
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000221" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000221 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Pig carcass quality in relation to carcass lean meat proportion
Original language description
The objective of the study was to quantify differences in the carcass composition of pig carcasses with different lean meat proportions. The analysed carcasses were classified into the groups according to their lean meat proportion. Carcasses from each group were cut into primal cuts and the main cuts were analysed and lean meat proportions were calculated. Carcass value was markedly enhanced by the increasing carcass lean meat proportion. In carcasses with a high classification score the belly was thecut with the predominant muscle tissue. The results proved the efficiency of carcass evaluation based on the lean meat proportion.
Czech name
Kvalita jatečného trupu prasat ve vztahu k podílu svaloviny
Czech description
Cílem této práce bylo kvantifikovat rozdíly ve složení jatečného těla prasat s různým podílem svaloviny. Analyzované jatečné trupy byly rozděleny do skupin podle podílu svaloviny. Jatečná těla byla rozdělena do základních partií a u hlavních masitých částí byl stanoven podíl svaloviny. Jatečná hodnota znatelně rostla se zvyšujícím se podílem svaloviny u jatečného těla. U jatečných těl s vysokým stupněm hodnocení lze bok považovat za jatečnou partii s převládající svalovou tkání. Výsledky potvrzují, že hodnocení jatečných těl podle obsahu svaloviny má své oprávnění.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
1
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—