All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of housing system and calcium content on quality of eggshells in laying hens

Result description

The aim of study was to evaluate the effect of housing system and feed calcium content on quality of the eggshell. The laying hens (strain ISA brown) was housed in enriched cages and on litter. There were two groups differing in calcium content (3 % and3.5 %) in the diet. Significant interaction between housing system and calcium content were found out in the eggshell strength (P < 0.001), the eggshell thickness (P < 0.001), eggshell ratio (P < 0.050) and eggshell index (P < 0.050). Effect of housing system significantly (P < 0.001) influenced egg weight and eggshell surface. Egg weight and eggshell surface were higher on litter. Housing system and calcium content significantly influenced eggshell weight which was higher in eggs produced on litter.

Keywords

housing systemcalciumhenseggshell quality

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vaječných skořápek slepic nosného typu

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmivu na kvalitu skořápky. Nosnice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích a na podestýlce a krmeny dietou s rozdílným obsahem vápníku (3,0 % a 3,5 %). Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byla zjištěna u pevnosti (P < 0,001), tloušťky (P < 0,001), podílu (P < 0,050) a indexu vaječné skořápky (P < 0,050). Systém ustájení průkazně (P < 0,001) ovlivnil hmotnost vejce a povrch vejce. Hmotnost vejce a povrch vejce byly vyšší na podestýlce. Systém ustájení a obsah vápníku průkazně ovlivnily hmotnost skořápky, která byla vyšší u vajec vyprodukovaných na podestýlce.

  • Czech name

    Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vaječných skořápek slepic nosného typu

  • Czech description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmivu na kvalitu skořápky. Nosnice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích a na podestýlce a krmeny dietou s rozdílným obsahem vápníku (3,0 % a 3,5 %). Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byla zjištěna u pevnosti (P < 0,001), tloušťky (P < 0,001), podílu (P < 0,050) a indexu vaječné skořápky (P < 0,050). Systém ustájení průkazně (P < 0,001) ovlivnil hmotnost vejce a povrch vejce. Hmotnost vejce a povrch vejce byly vyšší na podestýlce. Systém ustájení a obsah vápníku průkazně ovlivnily hmotnost skořápky, která byla vyšší u vajec vyprodukovaných na podestýlce.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů