Effect of Housing System and Calcium Content on Quality of Egg in Laying Hens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002364" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002364 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vajec slepic nosného typu
Original language description
Cílem studie bylo vyhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmné směsi na kvalitu vajec. Slepice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích, na podestýlce a ve voliéře a krmeny byly dvěma úrovněmi vápníku (3% a 3,5%) v krmných směsích během celého snáškového cyklu. Průkazné interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byly zjištěny u hmotnosti vajec (P < 0,002), indexu bílku (P < 0,001) a podílu vaječné skořápky (P < 0,001). Těžší vejce byla snesena ve voliéře s 3% vápníku, zatímco nejlehčí v klecích s 3% vápníku. Nejvyšší index bílku měla vejce z obohacených klecí s 3% vápníku a podíl skořápky s 3,5% vápníku. Systém ustájení průkazně ovlivnil hmotnost vejce (P < 0,002), deformaci skořápky (P < 0,008) s vyššími hodnotami na podestýlce. Index bílku (P < 0,001), index žloutku (P < 0,001) a podíl skořápky (P < 0,001) byl vyšší u vajec z obohacených klecí. Obsah vápníku průkazně ovlivnil index žloutku (P < 0,023) a podíl skořápky (P < 0,022) s vyššími hodnotami v dietě s 3,5% vápníku.
Czech name
Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vajec slepic nosného typu
Czech description
Cílem studie bylo vyhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmné směsi na kvalitu vajec. Slepice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích, na podestýlce a ve voliéře a krmeny byly dvěma úrovněmi vápníku (3% a 3,5%) v krmných směsích během celého snáškového cyklu. Průkazné interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byly zjištěny u hmotnosti vajec (P < 0,002), indexu bílku (P < 0,001) a podílu vaječné skořápky (P < 0,001). Těžší vejce byla snesena ve voliéře s 3% vápníku, zatímco nejlehčí v klecích s 3% vápníku. Nejvyšší index bílku měla vejce z obohacených klecí s 3% vápníku a podíl skořápky s 3,5% vápníku. Systém ustájení průkazně ovlivnil hmotnost vejce (P < 0,002), deformaci skořápky (P < 0,008) s vyššími hodnotami na podestýlce. Index bílku (P < 0,001), index žloutku (P < 0,001) a podíl skořápky (P < 0,001) byl vyšší u vajec z obohacených klecí. Obsah vápníku průkazně ovlivnil index žloutku (P < 0,023) a podíl skořápky (P < 0,022) s vyššími hodnotami v dietě s 3,5% vápníku.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identification and solution of selected problems in hens nutrition and egg quality from contrast housing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů