Effect of Housing System and Calcium Content on Quality of Egg in Laying Hens
Result description
The aim of study was to evaluate the effect of housing system and feed calcium content on egg quality. The laying hens ISA Brown were housed in enriched cages, on litter and in aviary and fed two levels of calcium (3 % and 3.5 %) in feed mixtures during the whole laying cycle. Significant interaction between housing system and calcium content were found in the egg weight (P < 0.002), albumen index (P < 0.001) and eggshell ratio (P < 0.001). Heavier eggs were laid in aviary with 3% calcium whereas the lightest in cage with 3% calcium. The highest albumen index was in enriched cage with 3% calcium and eggshell ratio with 3.5 % calcium. Housing system significantly influenced egg weight (P < 0.002), eggshell deformation (P < 0.008) with higher values on litter. Albumen index (P < 0.001), yolk index (P < 0.001) and eggshell ratio (P < 0.001) were higher in eggs from enriched cages. Calcium content significantly influenced yolk index (P < 0.023) and eggshell ratio (P < 0.022) with higher values in diet with 3.5% calcium.
Keywords
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vajec slepic nosného typu
Original language description
Cílem studie bylo vyhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmné směsi na kvalitu vajec. Slepice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích, na podestýlce a ve voliéře a krmeny byly dvěma úrovněmi vápníku (3% a 3,5%) v krmných směsích během celého snáškového cyklu. Průkazné interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byly zjištěny u hmotnosti vajec (P < 0,002), indexu bílku (P < 0,001) a podílu vaječné skořápky (P < 0,001). Těžší vejce byla snesena ve voliéře s 3% vápníku, zatímco nejlehčí v klecích s 3% vápníku. Nejvyšší index bílku měla vejce z obohacených klecí s 3% vápníku a podíl skořápky s 3,5% vápníku. Systém ustájení průkazně ovlivnil hmotnost vejce (P < 0,002), deformaci skořápky (P < 0,008) s vyššími hodnotami na podestýlce. Index bílku (P < 0,001), index žloutku (P < 0,001) a podíl skořápky (P < 0,001) byl vyšší u vajec z obohacených klecí. Obsah vápníku průkazně ovlivnil index žloutku (P < 0,023) a podíl skořápky (P < 0,022) s vyššími hodnotami v dietě s 3,5% vápníku.
Czech name
Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vajec slepic nosného typu
Czech description
Cílem studie bylo vyhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmné směsi na kvalitu vajec. Slepice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích, na podestýlce a ve voliéře a krmeny byly dvěma úrovněmi vápníku (3% a 3,5%) v krmných směsích během celého snáškového cyklu. Průkazné interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byly zjištěny u hmotnosti vajec (P < 0,002), indexu bílku (P < 0,001) a podílu vaječné skořápky (P < 0,001). Těžší vejce byla snesena ve voliéře s 3% vápníku, zatímco nejlehčí v klecích s 3% vápníku. Nejvyšší index bílku měla vejce z obohacených klecí s 3% vápníku a podíl skořápky s 3,5% vápníku. Systém ustájení průkazně ovlivnil hmotnost vejce (P < 0,002), deformaci skořápky (P < 0,008) s vyššími hodnotami na podestýlce. Index bílku (P < 0,001), index žloutku (P < 0,001) a podíl skořápky (P < 0,001) byl vyšší u vajec z obohacených klecí. Obsah vápníku průkazně ovlivnil index žloutku (P < 0,023) a podíl skořápky (P < 0,022) s vyššími hodnotami v dietě s 3,5% vápníku.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Basic information
Result type
O - Miscellaneous
CEP
GH - Nutrition of farm animals
Year of implementation
2015