Use of candidate genes for modification profile of fatty acids in adipose tissue of Czech Fleckvieh.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001836" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001836 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13066.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13066.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití kandidátních genů k modifikaci profilu mastných kyselin v tukové tkáni českého strakatého skotu
Original language description
Cílem metodiky bylo ověřit existenci polymorfismů vybraných kandidátních lipogenních genů v populaci českého strakatého skotu, optimalizovat metodiku stanovení těchto polymorfismů, určit četnosti alel a genotypů, kvantifikovat vztah genotypů a fenotypového zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni. Dalším cílem bylo formulovat možnosti využití těchto výsledků při úpravách šlechtitelského programu českého strakatého skotu s ohledem na zlepšování parametrů kvality masa. Byly ověřeny a modifikovány metodystanovení 9 polymorfismů nacházejících se v 7 kandidátních genech ovlivňujících metabolismus lipidů. Frekvence žádoucích genotypů v testované populaci, předpokládá střední až vysoká dědivost MK spolu s příznivými genetickým korelacemi k dalším užitkovýmznakům skotu a prokazatelný vliv na zastoupení MK důležitých ze zdravotního hlediska dávají předpoklad využití těchto SNP jako genetických markerů při případné selekci na maso s modifikovaným obsahem MK v populaci českého strakatého skot
Czech name
Využití kandidátních genů k modifikaci profilu mastných kyselin v tukové tkáni českého strakatého skotu
Czech description
Cílem metodiky bylo ověřit existenci polymorfismů vybraných kandidátních lipogenních genů v populaci českého strakatého skotu, optimalizovat metodiku stanovení těchto polymorfismů, určit četnosti alel a genotypů, kvantifikovat vztah genotypů a fenotypového zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni. Dalším cílem bylo formulovat možnosti využití těchto výsledků při úpravách šlechtitelského programu českého strakatého skotu s ohledem na zlepšování parametrů kvality masa. Byly ověřeny a modifikovány metodystanovení 9 polymorfismů nacházejících se v 7 kandidátních genech ovlivňujících metabolismus lipidů. Frekvence žádoucích genotypů v testované populaci, předpokládá střední až vysoká dědivost MK spolu s příznivými genetickým korelacemi k dalším užitkovýmznakům skotu a prokazatelný vliv na zastoupení MK důležitých ze zdravotního hlediska dávají předpoklad využití těchto SNP jako genetických markerů při případné selekci na maso s modifikovaným obsahem MK v populaci českého strakatého skot
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetic factors affecting fatty acid composition in beef</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
30366/2012-MZE-14323
Regulation ID
978-80-7403-110-6
Technical parameters
Uživatel metodiky: Svaz chovatelů českého strakatého skotu se sídlem U Topíren 2, 170 41 Praha 7, IČ: 571750, DIČ: CZ00571750, zastoupený doc. Dr. Ing. Josefem Kučerou, ředitelem www.cestr.cz Smlouva o využívání certifikované metodiky uzavřená 29.4.2013.
Economical parameters
Výsledky práce je možné využít pro produkci masa se sníženým podílem některých nasycených mastných kyselin, což se může pozitivně odrazit na zdraví konzumentů. Vycházíme z předpokladu, že český strakatý skot se podílí na produkci masa v ČR přibližně 30 tis. t ročně. Pokud by 5 % (1500 t) tohoto objemu pocházelo od zvířat s žádoucím genotypem, chovatelé a výkrmci ho mohou realizovat za o cca 15 % vyšší cenu (cca 9 Kč/kg), což zvýší celkový výnos o 13 500 tis. Kč.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů