Different Nutrition of Dairy Cows During the Dry Period
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002068" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002068 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14113.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho
Original language description
Pro zjištění vlivu rozdílné strategie krmení v průběhu zasušení byl proveden pokus s 18 vysokoužitkovými dojnicemi. Krávy byl rozděleny do 2 skupin (9 v každé z nich), které se lišily v krmné dávce, jež jim byla podávána od 21. dne před očekávaným otelením: krávy ze skupiny K dostávaly klasickou krmnou dávku pro zasušené dojnice s koncentráty, zatímco dojnice skupiny P byly krmeny krmnou dávkou s nízkým obsahem živin, ale bohatou na bílkovinné složky. Krávy skupiny P měly vyšší příjem sušiny a vyšší užitkovost než zvířata skupiny K. Tyto rozdíly byly statisticky významné. Lze konstatovat, že dieta s vyšším podílem pšeničné slámy a vyšším podílem proteinů, podávaná od 21. dne před očekávaným otelením, může zlepšit spotřebu živin a zvýšit mléčnou užitkovost.
Czech name
Rozdílná výživa dojnic v období stání na sucho
Czech description
Pro zjištění vlivu rozdílné strategie krmení v průběhu zasušení byl proveden pokus s 18 vysokoužitkovými dojnicemi. Krávy byl rozděleny do 2 skupin (9 v každé z nich), které se lišily v krmné dávce, jež jim byla podávána od 21. dne před očekávaným otelením: krávy ze skupiny K dostávaly klasickou krmnou dávku pro zasušené dojnice s koncentráty, zatímco dojnice skupiny P byly krmeny krmnou dávkou s nízkým obsahem živin, ale bohatou na bílkovinné složky. Krávy skupiny P měly vyšší příjem sušiny a vyšší užitkovost než zvířata skupiny K. Tyto rozdíly byly statisticky významné. Lze konstatovat, že dieta s vyšším podílem pšeničné slámy a vyšším podílem proteinů, podávaná od 21. dne před očekávaným otelením, může zlepšit spotřebu živin a zvýšit mléčnou užitkovost.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
98-101
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 2, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—