Antibacterial Effect of a Commercial Feed Additive Containing Medium-Chain Fatty Acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002069" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14114.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin
Original language description
Cílem práce bylo definovat antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin se střední délkou řetězce na Campylobacter jejuni. Produkt byl testován in vitro a následně v experimentální infekci brojlerových kuřat. Kuřata byla perorálně infikována C. jejuni a následně byl sledován vliv přídavku 0,25 % a 0,5 % komerčního preparátu Fortibac? (Delacon, ČR) na zdravotní stav, mortalitu, užitkovost a míru vylučování pathogena do prostředí. Krmivo bylo podáváno po celou dobu výkrmu (35 dní). Během pokusu byly odebírány vzorky trusu, které byly následně analyzovány na přítomnost a počty C. jejuni. Z výsledků vyplývá, že míra vylučování C. jejuni nebyla přídavkem preparátu ovlivněna. Došlo však ke statisticky průkaznému snížení mortality kuřat.
Czech name
Antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin
Czech description
Cílem práce bylo definovat antibakteriální účinky přípravku s obsahem mastných kyselin se střední délkou řetězce na Campylobacter jejuni. Produkt byl testován in vitro a následně v experimentální infekci brojlerových kuřat. Kuřata byla perorálně infikována C. jejuni a následně byl sledován vliv přídavku 0,25 % a 0,5 % komerčního preparátu Fortibac? (Delacon, ČR) na zdravotní stav, mortalitu, užitkovost a míru vylučování pathogena do prostředí. Krmivo bylo podáváno po celou dobu výkrmu (35 dní). Během pokusu byly odebírány vzorky trusu, které byly následně analyzovány na přítomnost a počty C. jejuni. Z výsledků vyplývá, že míra vylučování C. jejuni nebyla přídavkem preparátu ovlivněna. Došlo však ke statisticky průkaznému snížení mortality kuřat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
ISBN
978-80-8077-408-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
221-225
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 2, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—