Testing of the effect of caprylic acid in feed on performance and state of health of fattening chickens infected with campylobacter jejuni
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001401" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001401 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni
Original language description
Výsledky experimentu ukazují na pozitivní vliv ošetření krmných směsí kyselinou kaprylovou v dávce 5 g/kg směsi. Tento pozitivní vliv se projevil zvýšenou růstovou intenzitou kuřat, kdy na konci výkrmu vykazovala kuřata nejvyšší porážkovou hmotnost při nižší (u BR1) nebo srovnatelné konverzi krmiva (u BR1 + BR2) za celý výkrmový proces a při nejnižším úhynu kuřat. Testovaný kmen Campylobacter jejuni subsp. jejuni sice vykazoval vysokou infekčnost (postupně se nákaza rozšířila i na negativní kontrolu), ale malou patogenitu, protože i u ifikovaných kuřat nevyvolal klinické příznaky onemocnění. Podávaná kyselina kaprylová sice nezabránila infekci, ale výrazně zbrzdila její rozvoj. Jednotný závěr lze však vyslovit až po realizaci dalších experimentů.
Czech name
Testace vlivu kyseliny kaprylové v krmivu na užitkovost a zdravotní stav vykrmovaných kuřat infikovaných patogenem campylobacter jejuni
Czech description
Výsledky experimentu ukazují na pozitivní vliv ošetření krmných směsí kyselinou kaprylovou v dávce 5 g/kg směsi. Tento pozitivní vliv se projevil zvýšenou růstovou intenzitou kuřat, kdy na konci výkrmu vykazovala kuřata nejvyšší porážkovou hmotnost při nižší (u BR1) nebo srovnatelné konverzi krmiva (u BR1 + BR2) za celý výkrmový proces a při nejnižším úhynu kuřat. Testovaný kmen Campylobacter jejuni subsp. jejuni sice vykazoval vysokou infekčnost (postupně se nákaza rozšířila i na negativní kontrolu), ale malou patogenitu, protože i u ifikovaných kuřat nevyvolal klinické příznaky onemocnění. Podávaná kyselina kaprylová sice nezabránila infekci, ale výrazně zbrzdila její rozvoj. Jednotný závěr lze však vyslovit až po realizaci dalších experimentů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3134" target="_blank" >QF3134: Fatty acids with antimicrobial activity as a nutraceutical alternative for in-feed antibiotics in farm animals nutrition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
129-133
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—