The influence of breeding technology on the quality of goat milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000148" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000148 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16149.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16149.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv technologie chovu na kvalitu kozího mléka
Original language description
Cílem práce bylo stanovit vliv úrovně hygieny chovného prostředí na čistotu povrchu těla koz a kvalitu jejich mléka u dvou různých technologických systémů chovu v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V průběhu experimentu byla hodnocena čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, počet somatických buněk). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz a kvalitu mléka.
Czech name
Vliv technologie chovu na kvalitu kozího mléka
Czech description
Cílem práce bylo stanovit vliv úrovně hygieny chovného prostředí na čistotu povrchu těla koz a kvalitu jejich mléka u dvou různých technologických systémů chovu v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V průběhu experimentu byla hodnocena čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, počet somatických buněk). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz a kvalitu mléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
832-838
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—