Can goat farming technology affect milk quality?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000113" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000113 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17109.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17109.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Může technologie chovu koz ovlivnit kvalitu mléka?
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv dvou různých technologických systémů chovu koz na kvalitu jejich mléka v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje kvalitu mléka. U stájového chovu koz je znečištěná podestýlka zdrojem silného znečištění povrchu těla koz a následně i zhoršení mikrobiální kvality syrového mléka. U pastevního systému chovu koz k tomu dochází v důsledku nepříznivého počasí nebo při nevhodné péče o pastevní areály.
Czech name
Může technologie chovu koz ovlivnit kvalitu mléka?
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv dvou různých technologických systémů chovu koz na kvalitu jejich mléka v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje kvalitu mléka. U stájového chovu koz je znečištěná podestýlka zdrojem silného znečištění povrchu těla koz a následně i zhoršení mikrobiální kvality syrového mléka. U pastevního systému chovu koz k tomu dochází v důsledku nepříznivého počasí nebo při nevhodné péče o pastevní areály.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů