Detection of residues of inhibiting substances in selected raw materials and foodstuffs of animal origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000169" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000169 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16170.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu
Original language description
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomoci jednoduché screeningová metody. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byla jednoduchou metodou difuzního testu na Petriho misce s agarovou půdou, upravenou pro jednotlivý druh zkoumaných vzorků a vyhodnocením inhibice růstu testačnich mikroorganismů (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli), prokázána rezidua inhibičních látek. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v softwaru Statistka. Po ověření citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm antibiotik na komerčních testačnich discích (gentamicin, chloramfenikol, oxacilinu, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin) byly zkoumány vybrané vzorky masa, mléka a vajec na přítomnost inhibičních látek
Czech name
Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu
Czech description
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomoci jednoduché screeningová metody. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byla jednoduchou metodou difuzního testu na Petriho misce s agarovou půdou, upravenou pro jednotlivý druh zkoumaných vzorků a vyhodnocením inhibice růstu testačnich mikroorganismů (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli), prokázána rezidua inhibičních látek. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v softwaru Statistka. Po ověření citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm antibiotik na komerčních testačnich discích (gentamicin, chloramfenikol, oxacilinu, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin) byly zkoumány vybrané vzorky masa, mléka a vajec na přítomnost inhibičních látek
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Creating a system for evaluation of biosecurity, welfare and health of farm animals for the production of health friendly foodstaffs of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2016
ISBN
978-80-7403-155-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
40-42
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Place of publication
Praha Uhříněves
Event location
Brno
Event date
Nov 23, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—