Detection of residues of inhibiting substances using test microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000189 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18188.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů
Original language description
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibujících látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomocí jednoduchého screeningu. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byly stanoveny rezidua inhibičních látek jednoduchým difuzním testem na agarové půdě modifikovaným pro každý druh zkoumaných vzorků vyhodnocením inhibice růstu testovaných organismů (Bacillus subtilis , Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v programu Statistica. Po stanovení citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. Calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm komerčních antibiotických testovacích disků (gentamicin, chloramfenikol, oxacillin, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin). Vybrané vzorky masa, mléka a vajec byly vyšetřeny na přítomnost inhibičních látek.
Czech name
Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů
Czech description
Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibujících látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomocí jednoduchého screeningu. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byly stanoveny rezidua inhibičních látek jednoduchým difuzním testem na agarové půdě modifikovaným pro každý druh zkoumaných vzorků vyhodnocením inhibice růstu testovaných organismů (Bacillus subtilis , Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v programu Statistica. Po stanovení citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. Calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm komerčních antibiotických testovacích disků (gentamicin, chloramfenikol, oxacillin, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin). Vybrané vzorky masa, mléka a vajec byly vyšetřeny na přítomnost inhibičních látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Creating a system for evaluation of biosecurity, welfare and health of farm animals for the production of health friendly foodstaffs of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2018
ISBN
978-80-7403-205-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
69-71
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Place of publication
Praha Uhříněves
Event location
Brno
Event date
Nov 18, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—