All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Rabbit Meat - food for health

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000025 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Králičí maso - potravina pro zdraví

  • Original language description

    V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.

  • Czech name

    Králičí maso - potravina pro zdraví

  • Czech description

    V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    73

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    51-53

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database