Rabbit Meat - food for health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000025 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18025.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Králičí maso - potravina pro zdraví
Original language description
V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.
Czech name
Králičí maso - potravina pro zdraví
Czech description
V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
51-53
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—