Preliminary results of the nutritional value of peas, broad beans and yellow lupins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000294" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000294 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22293.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22293.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu a lupiny žluté
Original language description
V rámci řešení projektu byly pro účely odběrů píce pěstovány hrách (Gambit, Protecta, Avatar), bob (Merkur, Mistral, Fanfare) a Lupina úzkolistá (Boregine, Rumba), peluška (Arvika). Sklizeň píce byla uskutečněna ve čtyřech růstových fázích – Plný květ, Konec kvetení, Plnění lusků a Vosková zralost. Z každé pěstované odrůdy byla vytvořena také siláž do IBC kontejneru, která byla následně využita pro stanovení chemického složení a zejména pro stanovení in vivo stravitelnosti živin. Stravitelnost živin byla provedena na 6 skopcích s využitím dvoutýdenní přípravy a čtyřdenního odběrového období. Výnos NL byl nejvyšší u bobu. Jako optimální termín pro sklizeň na siláž se u luskovin jeví fáze plnění semen. V této fázi byl nejvyšší obsah sušiny pelušky a hrachu. Naopak tyto plodiny vykázaly nejnižší obsah vlákniny a NDF. V těchto parametrech vykazovala nejvyšší hodnoty lupina úzkolistá. U bobu byl zjištěn nejvyšší obsah ligninu ale také NL. Bachorovou degradovatelnost sušiny, OH a NDF po 24 hodinové inkubaci v bachoru měla nejvyšší lupina úzkolistá a nejnižší peluška. U siláží byl nejvyšší obsah NL zjištěn u pelušky následován bobem. Obsah NDF a ADF byl nejvyšší u lupiny úzkolisté. Obsah ADL byl opět nejvyšší u bobu.
Czech name
Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu a lupiny žluté
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Effective resources of proteins in nutrition of cattle</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů