Effect of silage additives on losses of dry matter of maize silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006048" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006048 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24116.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24116.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv silážních přípravků na ztráty sušiny siláže kukuřice
Original language description
Cílem experimentu se silážováním kukuřice, sklízené při téměř ideálním obsahu sušiny, bylo zjistit vliv použití silážních přípravků na snížení ztrát sušiny v průběhu fermentace a ztrát aerobní degradací po otevření sila. Testovány byly vybrané silážní přípravky, biologický, chemický a jejich kombinace. Kontrola byla bez přípravku. U každého varianty byla testována účinnost dvou aplikačních dávek. Silážovaná píce se dusala do speciálních pytlů, které byly následně vloženy do siláže na 14 měsíců. Aerobní stabilita po otevření siláží byla měřena 7 dnů. Po celou dobu byla měřena teplota speciálními čidly. Ztráty sušiny byly měřeny vážením vzorků na začátku a po ukončení dané doby sledování. Ztráty fermentací u kukuřičných siláží byly v průměru 3,94 % sušiny. Vyšší ztráty byly u kontroly bez přípravku (5,53 %) a varianty s inokulantem (4,45 %) než u jiných variant, ale nebyly významné. Ztráty aerobní degradací byly v průměru 0,94 % sušiny. U kontroly a varianty s inokulantem byl rychlejší nástup aerobní degradace, u ostatních variant bylo zvyšování teploty postupné. Teplota vyšší než 2 oC, což je kritérium pro aerobní stabilitu, nastala u kontroly za 55 hodin, u varianty s inokulantem za 24 hodin a s kyselinou citronovou v 10% koncentraci za 113 hodin.
Czech name
Vliv silážních přípravků na ztráty sušiny siláže kukuřice
Czech description
Cílem experimentu se silážováním kukuřice, sklízené při téměř ideálním obsahu sušiny, bylo zjistit vliv použití silážních přípravků na snížení ztrát sušiny v průběhu fermentace a ztrát aerobní degradací po otevření sila. Testovány byly vybrané silážní přípravky, biologický, chemický a jejich kombinace. Kontrola byla bez přípravku. U každého varianty byla testována účinnost dvou aplikačních dávek. Silážovaná píce se dusala do speciálních pytlů, které byly následně vloženy do siláže na 14 měsíců. Aerobní stabilita po otevření siláží byla měřena 7 dnů. Po celou dobu byla měřena teplota speciálními čidly. Ztráty sušiny byly měřeny vážením vzorků na začátku a po ukončení dané doby sledování. Ztráty fermentací u kukuřičných siláží byly v průměru 3,94 % sušiny. Vyšší ztráty byly u kontroly bez přípravku (5,53 %) a varianty s inokulantem (4,45 %) než u jiných variant, ale nebyly významné. Ztráty aerobní degradací byly v průměru 0,94 % sušiny. U kontroly a varianty s inokulantem byl rychlejší nástup aerobní degradace, u ostatních variant bylo zvyšování teploty postupné. Teplota vyšší než 2 oC, což je kritérium pro aerobní stabilitu, nastala u kontroly za 55 hodin, u varianty s inokulantem za 24 hodin a s kyselinou citronovou v 10% koncentraci za 113 hodin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
84
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
60-62
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—