The influence of silage preparations on the quality of alfalfa silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006187" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006187 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Original language description
Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.
Czech name
Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Czech description
Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2024
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
365-371
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—