All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of silage preparations on the quality of alfalfa silage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006187" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006187 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky

  • Original language description

    Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.

  • Czech name

    Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky

  • Czech description

    Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2024

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    365-371

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database