The final report of the research project
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A90241_2" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:90241_2 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/01:90242_2
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Redakčně upravená závěrečná zpráva projektu EP9024
Original language description
V rámci řešení výzkumného projektu jsme sledovali vliv vysokého izostatického tlaku (200, 400, 600 MPa) na retence vybraných vitaminů skupiny B ve vzorcích mas (vepřové, hovězí, kuřecí, rybí). Byly sledovány ztráty thiaminu, riboflavinu, vitaminu B6, niacinu a kyseliny pantothenové. V další fázi řešení projektu jsme se zaměřili na sledování ztrát těchto vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálních látek (Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, P) v průběhu kulinárních úprav potravin v konvektomatu. Pro úpravu byla použita brokolice, mrkev, brambory, zelený hrášek, květák, rýže parboiled, čočka, hrách a fazole. Rovněž byly sledovány ztráty vitaminů a minerálních látek při dušení, pečení a smažení vepřového masa a dušení, pečení a nízkoteplotním pečení hovězího masa.Bylo zjištěno, že ošetření masa vysokým tlakem mělo minimální vliv na obsahy většiny sledovaných vitaminů skupiny B. Při úpravě zeleniny v konvektomatu byly nalezeny vyšší ztráty vitaminu C než při úpravách klasickým způsobem. Naopak, va
Czech name
Redakčně upravená závěrečná zpráva projektu EP9024
Czech description
—
Classification
Type
V<sub>x</sub> - Unclassified - Research report containing classified information
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EP9024" target="_blank" >EP9024: Losses of selected nutritional factors during application of new techniques and technologies of food production and treatment</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
47
Place of publication
Neuveden
Publisher/client name
Ministerstvo zemědělství ČR, Národní agentura pro zemědělský výzkum
Version
—