Convection ovens suit vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000048" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000048 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konvektomaty přejí zelenině
Original language description
Konvektomaty se dnes stávají běžnou součástí vybavení kuchyní pro společné stravování. Výrobci těchto zařízení uvádějí ve svých propagačních materiálech, že pokrmy upravované v konvektomatu, neztrácejí nutriční faktory především vitaminy. Cílem práce bylo seznámit provozovatele profesionálních kuchyní, pro které je časopis určen, se ztrátami vitaminu C a některých vitaminů B-komplexu při kulinární úpravě zeleniny v konvektomatu. Pozornost byla zaměřena na úpravu brokolice, mrkve, brambor, zeleného hrášku a květáku. Z výsledků vyplynulo, že kulinární úpravy zeleniny v konvektomatu se jeví z hlediska ztrát sledovaných vitaminů B-komplexu srovnatelné nebo šetrnější než klasické kulinární úpravy. Zelenina upravená v konvektomatu má navíc lepší organoleptické vlastnosti. Pouze u vitaminu C byly zjištěny větší ztráty v konvektomatu. Zvláštní pozornost byla věnována ztrátám vitaminu C v bramborách. Při úpravě brambor v konvektomatu dochází až k 70 % ztrátám vitaminu C a jsou vyšší než při kla
Czech name
Konvektomaty přejí zelenině
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EP9024" target="_blank" >EP9024: Losses of selected nutritional factors during application of new techniques and technologies of food production and treatment</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2001
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Moderní kuchyně
ISSN
—
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
10-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—