All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000078" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000078 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách

  • Original language description

    Autoři se v prezentované práci zabývají možnostmi využití metod HPLC a MALDI-TOF pro stanovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách. Pro stanovení obsahu glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách se běžně používají komerčně dodávané ELISA kity, které využívají vlastností monoklonálních nebo polyklonálních protilátek namířených proti nežádoucím prolaminům (gliadin, sekalin, hordein a avenin). Výsledky stanovení jsou ovlivněny vlastnostmi těchto protilátek, zejména jejich specifitou. Z praxe je bohužel známo, že při použití různých kitů je dosaženo rozdílných výsledků. Z tohoto důvodu jsou hledány jiné metody analýzy, které by sloužily jako doplňkové či podpůrné k imunochemickým metodám. Jako vhodné jsou navrhovány právě metody HPLC a MALDI-TOF MS. V případě HPLC se jedná o využití metody na reverzní fázi nebo gelové chromatografie, případně kombinace obou metod.

  • Czech name

    Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD1023" target="_blank" >QD1023: Analysis of gluten and quality monitoring of gluten - free raw materials and foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2002

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2720

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    96

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    486-487

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database