Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003941" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003941 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology
Original language description
The present study summarises results on processing effects for folates obtained from an EU-funded project: Folate from food to optimal health (QLK1-1999-00576). Yeast fermentation, malting, germination and Lactobacillus bacteria (LAB) can be combined andfurther optimised to potentially enhance the folate content in bread, vegetables, dairy products and beer by 2-3 fold. Further research, exploration and development of folate producing lactic acid bacteria (LAB) and yeast strains for food applications should be encouraged. The stability of added folic acid to milk during pasteurisation or UHT treatment and to flour during bread making of white wheat bread was also investigated in order to gain knowledge before a decision of an eventual folate fortification.
Czech name
Zvýšení přirozeného obsahu folátů v potravinách bioprocesy a biotechnologiemi
Czech description
Studie shrnuje výsledky o vlivu zpracování na obsah folátů, získané v rámci EU projektu: Folate from food to optimal health (QLK1-1999-00576). Fermentace, sladování, klíčení a působení Lactobacillus bakterií (LAB) mohou být kombinovány a dále optimalizovány a potenciálně zvýšit obsah folátů v chlebu, zelenině, mléčných produktech a pivu 2-3krát. Další výzkum a vývoj LAB a kvasničných kmenů, které produkují foláty je žádoucí. Byla rovněž studována stabilita kyseliny listové přidané k mléku během pasterace a UHT ošetření a do mouky během výroby bílého chleba, s cílem získat znalosti před případným rozhodnutím o fortifikaci mouky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Trends in Food Science and Technology
ISSN
0924-2244
e-ISSN
—
Volume of the periodical
16
Issue of the periodical within the volume
5.3.2005
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
9
Pages from-to
298-306
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—