All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P003941" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P003941 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Increasing natural food folates through bioprocessing and biotechnology

  • Original language description

    The present study summarises results on processing effects for folates obtained from an EU-funded project: Folate from food to optimal health (QLK1-1999-00576). Yeast fermentation, malting, germination and Lactobacillus bacteria (LAB) can be combined andfurther optimised to potentially enhance the folate content in bread, vegetables, dairy products and beer by 2-3 fold. Further research, exploration and development of folate producing lactic acid bacteria (LAB) and yeast strains for food applications should be encouraged. The stability of added folic acid to milk during pasteurisation or UHT treatment and to flour during bread making of white wheat bread was also investigated in order to gain knowledge before a decision of an eventual folate fortification.

  • Czech name

    Zvýšení přirozeného obsahu folátů v potravinách bioprocesy a biotechnologiemi

  • Czech description

    Studie shrnuje výsledky o vlivu zpracování na obsah folátů, získané v rámci EU projektu: Folate from food to optimal health (QLK1-1999-00576). Fermentace, sladování, klíčení a působení Lactobacillus bakterií (LAB) mohou být kombinovány a dále optimalizovány a potenciálně zvýšit obsah folátů v chlebu, zelenině, mléčných produktech a pivu 2-3krát. Další výzkum a vývoj LAB a kvasničných kmenů, které produkují foláty je žádoucí. Byla rovněž studována stabilita kyseliny listové přidané k mléku během pasterace a UHT ošetření a do mouky během výroby bílého chleba, s cílem získat znalosti před případným rozhodnutím o fortifikaci mouky.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Trends in Food Science and Technology

  • ISSN

    0924-2244

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    16

  • Issue of the periodical within the volume

    5.3.2005

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    298-306

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database