High pressure treatment of germinated chickpea seeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004281" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004281 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:_____/06:R0065444 RIV/60461373:22330/06:00016501 RIV/00027022:_____/06:8P006176
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
High pressure treatment of germinated chickpea seeds
Original language description
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5-8 degrees C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6 x 10(5) CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The number of yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of alpha-galactosides causing flatulence was decreased to 7% of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Czech name
Vysokotlaké ošetření naklíčených semen cizrny
Czech description
Dva dny klíčená cizrna beraní naložená v nálevu z kyseliny citronové a vody (pH 2,5) byla ošetřena vysokým tlakem při tlaku 500 MPa po dobu 10 minut. Ošetřené vzorky byly skladovány v chladničce při teplotě 5-8°C. Celkový počet mikroorganismů klesl z původních 1,6x10^5 KTJ/g na méně než 10 KTJ/g díky ošetření tlakem a pohyboval se mezi méně než 10 až 80 KTJ/g během 21 dnů skladování. Escherichia coli, plísně byly sníženy pod hranici detekce a nebyly detekovány ani po dobu 21 dnů skladování. Obsah galaktosidů byl snížen na 7% původní hodnoty (obsah v suchých semenech) díky klíčení, tlakování a skladování.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
Issue 3
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—