All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

High pressure treatment of germinated chickpea seeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004281" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004281 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:_____/06:R0065444 RIV/60461373:22330/06:00016501 RIV/00027022:_____/06:8P006176

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    High pressure treatment of germinated chickpea seeds

  • Original language description

    The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5-8 degrees C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6 x 10(5) CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The number of yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of alpha-galactosides causing flatulence was decreased to 7% of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.

  • Czech name

    Vysokotlaké ošetření naklíčených semen cizrny

  • Czech description

    Dva dny klíčená cizrna beraní naložená v nálevu z kyseliny citronové a vody (pH 2,5) byla ošetřena vysokým tlakem při tlaku 500 MPa po dobu 10 minut. Ošetřené vzorky byly skladovány v chladničce při teplotě 5-8°C. Celkový počet mikroorganismů klesl z původních 1,6x10^5 KTJ/g na méně než 10 KTJ/g díky ošetření tlakem a pohyboval se mezi méně než 10 až 80 KTJ/g během 21 dnů skladování. Escherichia coli, plísně byly sníženy pod hranici detekce a nebyly detekovány ani po dobu 21 dnů skladování. Obsah galaktosidů byl snížen na 7% původní hodnoty (obsah v suchých semenech) díky klíčení, tlakování a skladování.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    Issue 3

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database