All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013225 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds

  • Original language description

    The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6x105 CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The numberof yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of a-galactosides causing flatulence was decreased to 7 % of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.

  • Czech name

    Vysokotlaké ošetření klíčených semen cizrny Cicer arietinum L.

  • Czech description

    Dvoudenní klíčená semena cizrny Cicer arietinum L. v nálevu kyseliny citronové (pH 2.5) byly ošetřeny na přístroji CYX 6/0103, ZDAS, ČR, tlakem 500 MPa po dobu 10 min. Ošetřené vzorky byly skladovány v ledničce při teplotách 5 - 8 °C. Celkový počet mikroorganismů se snížil z 1.6x105 CFU/g na méně než 10 CFU/g u tlakovaných a v průběhu sklasování 21 dní se pohybuje kolem 10 a 80 CFU/g . Počet kvasinek, koliformních bakterií, Escherichia coli a plísní se snížil díky ošetření tlakem až téměř k nule a neukazoval žádné změny během 21 denního skladování. Obsah alfa galaktosidů způsobujících flatulenci se snížil na 7 % původního obsahu v sušině díky klíčení.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    BE - BELGIUM

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    250-260

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database