High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013225 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds
Original language description
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6x105 CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The numberof yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of a-galactosides causing flatulence was decreased to 7 % of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Czech name
Vysokotlaké ošetření klíčených semen cizrny Cicer arietinum L.
Czech description
Dvoudenní klíčená semena cizrny Cicer arietinum L. v nálevu kyseliny citronové (pH 2.5) byly ošetřeny na přístroji CYX 6/0103, ZDAS, ČR, tlakem 500 MPa po dobu 10 min. Ošetřené vzorky byly skladovány v ledničce při teplotách 5 - 8 °C. Celkový počet mikroorganismů se snížil z 1.6x105 CFU/g na méně než 10 CFU/g u tlakovaných a v průběhu sklasování 21 dní se pohybuje kolem 10 a 80 CFU/g . Počet kvasinek, koliformních bakterií, Escherichia coli a plísní se snížil díky ošetření tlakem až téměř k nule a neukazoval žádné změny během 21 denního skladování. Obsah alfa galaktosidů způsobujících flatulenci se snížil na 7 % původního obsahu v sušině díky klíčení.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
10
Pages from-to
250-260
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—