All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fermentation of lactose, lactulose and their mixtures with Lactobacillus acidophilus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P000740" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P000740 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/16193296:_____/07:8P000741

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus

  • Original language description

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).

  • Czech name

    Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus

  • Czech description

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    202-206

  • Publisher name

  • Place of publication

    Neuveden

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article