Fermentation of lactose, lactulose and their mixtures with Lactobacillus acidophilus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P000740" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P000740 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/07:8P000741
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus
Original language description
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).
Czech name
Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus
Czech description
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
202-206
Publisher name
—
Place of publication
Neuveden
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—