Fermentation of Lactose and Lactulose Mixtures with Lactobacillus asidophilus Strain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P004988" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P004988 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/07:8P001733
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus
Original language description
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos
Czech name
Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus
Czech description
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
—
e-ISSN
—
Volume of the periodical
101
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
911-915
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—