All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fermentation of Lactose and Lactulose Mixtures with Lactobacillus asidophilus Strain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P004988" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P004988 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/16193296:_____/07:8P001733

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus

  • Original language description

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos

  • Czech name

    Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus

  • Czech description

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    101

  • Issue of the periodical within the volume

    11

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    911-915

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database