All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of naked barley and naked oat into various foods.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P002283" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P002283 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/16193296:_____/07:8P001995 RIV/46904841:_____/07:8P000973

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Application of naked barley and naked oat into various foods.

  • Original language description

    The utilization of naked oat and naked barley is a part of research project ?QF3291 Food and food supplements development on the base of cereals? supported by the National Agency for Agricultural Research. The attention was paid to breeding, cultivation,agricultural properties, malting and utilization in functional foods. Naked oat and naked barley provide one of the richest sources of dietary soluble fibre beta-glucans among cereals. Beta-glucans are prebiotics, have cholesterol-lowering effect and reduce cardiovascular disease risk. The flakes and flours were prepared from used or malted cereals and these raw materials were applied into various foods. The technologies used in dairy industry were employed to form dairy-like products with elevated health benefit. The fermentation by various starter cultures was tested, too. The flours were combined with both vegetable-based components and milk and other dairy components. Dairy-like products focused on the patients with lactose intoler

  • Czech name

    Využití bezpluchého ječmene a ovsa v různých potravinách

  • Czech description

    Práce zahrnuje informace o využití bezpluchého ovsa a ječmene do funkčních potravin. Pozornost je věnována především pěstování, šlechtění, sladování a jejich využití. Obě obiloviny jsou zdrojem rozpustné vlákniny beta-glukanů, které mají významné zdravotní účinky. Vločky a mouky z uvedených obilovin a připavených sladů jsou využívány jako základní suroviny pro vývoj potravin. Současně je hledáno i jejich využití ve výrobcích podobných mléčným výrobkům a fermentovaným výrobkům. Byly testovány různé startovací kultury pro přípravu fermentovaných výrobků. Fermentované výrobky na bázi obilovin mohou složit pro pacienty s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu. U všech vyvinutých potravin bylo provedeno nutriční a senzorické hodnocení.

Classification

  • Type

    A - Audiovisual production

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Food and food supplemets development on the base of cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

  • Place of publication

  • Publisher/client name

  • Version

  • Carrier ID