Application of naked barley and naked oat into various foods.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P002283" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P002283 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/07:8P001995 RIV/46904841:_____/07:8P000973
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of naked barley and naked oat into various foods.
Original language description
The utilization of naked oat and naked barley is a part of research project ?QF3291 Food and food supplements development on the base of cereals? supported by the National Agency for Agricultural Research. The attention was paid to breeding, cultivation,agricultural properties, malting and utilization in functional foods. Naked oat and naked barley provide one of the richest sources of dietary soluble fibre beta-glucans among cereals. Beta-glucans are prebiotics, have cholesterol-lowering effect and reduce cardiovascular disease risk. The flakes and flours were prepared from used or malted cereals and these raw materials were applied into various foods. The technologies used in dairy industry were employed to form dairy-like products with elevated health benefit. The fermentation by various starter cultures was tested, too. The flours were combined with both vegetable-based components and milk and other dairy components. Dairy-like products focused on the patients with lactose intoler
Czech name
Využití bezpluchého ječmene a ovsa v různých potravinách
Czech description
Práce zahrnuje informace o využití bezpluchého ovsa a ječmene do funkčních potravin. Pozornost je věnována především pěstování, šlechtění, sladování a jejich využití. Obě obiloviny jsou zdrojem rozpustné vlákniny beta-glukanů, které mají významné zdravotní účinky. Vločky a mouky z uvedených obilovin a připavených sladů jsou využívány jako základní suroviny pro vývoj potravin. Současně je hledáno i jejich využití ve výrobcích podobných mléčným výrobkům a fermentovaným výrobkům. Byly testovány různé startovací kultury pro přípravu fermentovaných výrobků. Fermentované výrobky na bázi obilovin mohou složit pro pacienty s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu. U všech vyvinutých potravin bylo provedeno nutriční a senzorické hodnocení.
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Food and food supplemets development on the base of cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
—
Publisher/client name
—
Version
—
Carrier ID
—