High pressure treatment of food and allergenicity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007125" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007125 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/07:9P000387
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
High pressure treatment of food and allergenicity
Original language description
Recent studies reported that allergenicity of apple can be altered by high pressure (HP) treatment. Patients with allergy to birch pollen and apple were tested. Specific IgE to birch pollen allergen and apple, skin prick test with standardised commercialapple allergen extract, fresh apple modified under the pressure of 400,500 and 550 MPa for 3 and 10 minutes, prick to prick test with fresh apple were performed. Prick to prick test with fresh apple was more sensitive than skin prick test with commercial apple extract and specific IgE to apple in patients with oral allergy syndrom.We found decrease of allergenicity with material modified with pressure 400 MPa for 10 minutes and 450 and 500 MPa for 3 and 10 minutes. On the contrary, the material treatedat condition of 550 MPa for 3 minutes caused mild increase of skin prick test reactivity.
Czech name
Vysokotlaké zpracování potravin a jejich alergenicita
Czech description
Nedávné studie uvádí, že alergenicita jablek může být pozměněna zpracováním vysokým tlakem. Byli testování pacienti trpící alergií na pyl břízy. Byly provedeny testy stanovení specifické IgE protilátky na alergen pylu břízy a jablka, kožní prick to pricktest s komerčním standardizovaným alergenem jablka, s čerstvým jablkem a jablečným extraktem ošetřeným vysokým tlakem při 400,500 and 550 MPa po dobu 3 a 10 minut. Kožní test s čerstvým jablkem byl mnohem citlivější než test s komerčním alergenem u pacientů trpících orálním alergickým syndromem. Zjistili jsme pokles alergenicity u materiálu modifikovaného vysokým tlakem 400 MPa po dobu 10 minut a 450 a 500 MPa ošetřeným po dobu 3 a 10 minut. Naopak, u materiálu ošetřeného při tlaku 550 MPa po dobu 3 minut nastalo mírné zvýšení reakce v rámci kožního testu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
ALLERGY
ISSN
0105-4538
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
s83
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
1
Pages from-to
363-363
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—