All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

High pressure treatment of food and allergenicity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P007125" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P007125 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/07:9P000387

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    High pressure treatment of food and allergenicity

  • Original language description

    Recent studies reported that allergenicity of apple can be altered by high pressure (HP) treatment. Patients with allergy to birch pollen and apple were tested. Specific IgE to birch pollen allergen and apple, skin prick test with standardised commercialapple allergen extract, fresh apple modified under the pressure of 400,500 and 550 MPa for 3 and 10 minutes, prick to prick test with fresh apple were performed. Prick to prick test with fresh apple was more sensitive than skin prick test with commercial apple extract and specific IgE to apple in patients with oral allergy syndrom.We found decrease of allergenicity with material modified with pressure 400 MPa for 10 minutes and 450 and 500 MPa for 3 and 10 minutes. On the contrary, the material treatedat condition of 550 MPa for 3 minutes caused mild increase of skin prick test reactivity.

  • Czech name

    Vysokotlaké zpracování potravin a jejich alergenicita

  • Czech description

    Nedávné studie uvádí, že alergenicita jablek může být pozměněna zpracováním vysokým tlakem. Byli testování pacienti trpící alergií na pyl břízy. Byly provedeny testy stanovení specifické IgE protilátky na alergen pylu břízy a jablka, kožní prick to pricktest s komerčním standardizovaným alergenem jablka, s čerstvým jablkem a jablečným extraktem ošetřeným vysokým tlakem při 400,500 and 550 MPa po dobu 3 a 10 minut. Kožní test s čerstvým jablkem byl mnohem citlivější než test s komerčním alergenem u pacientů trpících orálním alergickým syndromem. Zjistili jsme pokles alergenicity u materiálu modifikovaného vysokým tlakem 400 MPa po dobu 10 minut a 450 a 500 MPa ošetřeným po dobu 3 a 10 minut. Naopak, u materiálu ošetřeného při tlaku 550 MPa po dobu 3 minut nastalo mírné zvýšení reakce v rámci kožního testu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    ALLERGY

  • ISSN

    0105-4538

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    62

  • Issue of the periodical within the volume

    s83

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    1

  • Pages from-to

    363-363

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database