All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional and sensory quality of selected pressurized sprouted seeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3AE0004285" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:E0004285 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Nutritional and sensory quality of selected pressurized sprouted seeds

  • Original language description

    The aim of this study was to examine changes of nutritional and sensory quality of sprouted alfalfa (Medicago sativa, L.) and radish (Raphanus sativus L.) seeds treated by high pressure during storage. Along with this, microbiological safety was also observed. Sprouted alfalfa and radish seeds in citric acid pickle, packed in transparent laminated bags PA/PE 80, were treated with 500 MPa pressure for 10 min. The processed seeds in bags were stored in a refrigerator for 21 days. The bags were sampled inregular intervals to perform analyses. Changes in the content of vitamin C, riboflavin, niacin and pantothenic acid were observed during storage in sprouted seeds. The content of carotenoids was also observed in sprouted radish seeds.

  • Czech name

    Nutriční a senzorická kvalita vybraných naklíčených semen

  • Czech description

    Cílem této studie bylo ověření změn nutriční a senzorické kvality klíčených semen vojtěšky a ředkvičky ošetřených vysokým tlakem během skladování. Rovněž byla sledována mikrobiologická bezpečnost. Klíčená semena vojtěšky a ředkvičky byla naložena ve vodném roztoku kyseliny citronové, zabalena v PA/PE sáčcích a ošetřena tlakem 500 MPa po dobu 10 minut. Ošetřená semena byla skladována po dobu 21 dnů v chladničce. Sáčky byly analyzovány v pravidelných intervalech a byly sledovány změny v obsahu vitamínu C,riboflavinu, niacinu a kyseliny pantotenové. Obsah karotenoidů byl sledován navíc v klíčených semenech ředkvičky.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    High Pressure Research

  • ISSN

    0895-7959

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    1

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database