Nutritional and sensory quality of selected pressurized sprouted seeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3AE0004285" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:E0004285 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Nutritional and sensory quality of selected pressurized sprouted seeds
Original language description
The aim of this study was to examine changes of nutritional and sensory quality of sprouted alfalfa (Medicago sativa, L.) and radish (Raphanus sativus L.) seeds treated by high pressure during storage. Along with this, microbiological safety was also observed. Sprouted alfalfa and radish seeds in citric acid pickle, packed in transparent laminated bags PA/PE 80, were treated with 500 MPa pressure for 10 min. The processed seeds in bags were stored in a refrigerator for 21 days. The bags were sampled inregular intervals to perform analyses. Changes in the content of vitamin C, riboflavin, niacin and pantothenic acid were observed during storage in sprouted seeds. The content of carotenoids was also observed in sprouted radish seeds.
Czech name
Nutriční a senzorická kvalita vybraných naklíčených semen
Czech description
Cílem této studie bylo ověření změn nutriční a senzorické kvality klíčených semen vojtěšky a ředkvičky ošetřených vysokým tlakem během skladování. Rovněž byla sledována mikrobiologická bezpečnost. Klíčená semena vojtěšky a ředkvičky byla naložena ve vodném roztoku kyseliny citronové, zabalena v PA/PE sáčcích a ošetřena tlakem 500 MPa po dobu 10 minut. Ošetřená semena byla skladována po dobu 21 dnů v chladničce. Sáčky byly analyzovány v pravidelných intervalech a byly sledovány změny v obsahu vitamínu C,riboflavinu, niacinu a kyseliny pantotenové. Obsah karotenoidů byl sledován navíc v klíčených semenech ředkvičky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
High Pressure Research
ISSN
0895-7959
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
4
Pages from-to
1
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—