All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritive and sensory properties and content of selected contaminants in bakery products derived from cereals produced in conventional and ecological farming

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000306" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000306 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční a senzorické vlastnosti a obsah vybraných kontaminantů v pekařských výrobcích z konvenčně a ekologicky pěstovaných obilovin

  • Original language description

    Zrno pšenice špaldy Ceralio (Triticum spelta L.), pšenice seté Bohemia (Triticum aestivum L.) a žita setého Askari (Secale cereale L.), pěstované za podmínek konvenčního a ekologického zemědělství, a dále mouky a pečivo z nich připravené, byly hodnocenyz hlediska obsahu nutričních faktorů a vybraných kontaminantů. Mezi obsahy základních nutrientů, vitaminů a antioxidačních parametrů u konvenční a ekologické varianty nebyl nalezen významný rozdíl. Obsah mykotoxinů byl ve všech případech vyšší u konvenčně pěstovaných produktů. Použití ekologicky pěstovaných surovin vedlo ke zvýšení měrného objemu modelového pečiva. Při senzorickém hodnocení vzorků modelového pečiva z pšeničných a špaldových mouk nebyl pozorován rozdíl organoleptických vlastností pečivaz ekologicky a konvenčně pěstovaných surovin.

  • Czech name

    Nutriční a senzorické vlastnosti a obsah vybraných kontaminantů v pekařských výrobcích z konvenčně a ekologicky pěstovaných obilovin

  • Czech description

    Zrno pšenice špaldy Ceralio (Triticum spelta L.), pšenice seté Bohemia (Triticum aestivum L.) a žita setého Askari (Secale cereale L.), pěstované za podmínek konvenčního a ekologického zemědělství, a dále mouky a pečivo z nich připravené, byly hodnocenyz hlediska obsahu nutričních faktorů a vybraných kontaminantů. Mezi obsahy základních nutrientů, vitaminů a antioxidačních parametrů u konvenční a ekologické varianty nebyl nalezen významný rozdíl. Obsah mykotoxinů byl ve všech případech vyšší u konvenčně pěstovaných produktů. Použití ekologicky pěstovaných surovin vedlo ke zvýšení měrného objemu modelového pečiva. Při senzorickém hodnocení vzorků modelového pečiva z pšeničných a špaldových mouk nebyl pozorován rozdíl organoleptických vlastností pečivaz ekologicky a konvenčně pěstovaných surovin.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Safety of cereals bioproducts in light of occurence of Alternaria and Fusarium mycotoxins.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů