All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003037" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003037 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/14:00000520

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich

  • Original language description

    Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.

  • Czech name

    Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich

  • Czech description

    Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    62

  • Issue of the periodical within the volume

    12 věd.př.

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    509-512

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database