Rye, barley and oat - a current view of their importance in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902988" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902988 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě
Original language description
Celozrnné mouky ze žita, ječmene nebo ovsa a cereální výrobky z nich připravené jsou zdrojem nejen vlákniny ale také širšího spektra vitaminů, minerálních, polyfenolových látek a dalších biologicky aktivních látek. Neméně významnou výživovou charakteristikou těchto výrobků je jejich nižší glykemický index. Nový způsob výroby celozrnných mouk, který v současné době testujeme, si vyžádá ještě systematický a hlubší výzkum a zejména optimalizaci technologických parametrů včetně úpravy parametrů pro jednotlivé plodiny. Pokusné pekařské výrobky - chleby včetně kvasových, ale i jemné pečivo vyrobené z těchto speciálních celozrnných mouk dosahovaly při senzorickém posuzování velmi dobrých výsledků, střída chleba vykazovala překvapivě homogenní a jemnou strukturu. Ve výzkumu budeme v obou našich ústavech pokračovat.
Czech name
Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě
Czech description
Celozrnné mouky ze žita, ječmene nebo ovsa a cereální výrobky z nich připravené jsou zdrojem nejen vlákniny ale také širšího spektra vitaminů, minerálních, polyfenolových látek a dalších biologicky aktivních látek. Neméně významnou výživovou charakteristikou těchto výrobků je jejich nižší glykemický index. Nový způsob výroby celozrnných mouk, který v současné době testujeme, si vyžádá ještě systematický a hlubší výzkum a zejména optimalizaci technologických parametrů včetně úpravy parametrů pro jednotlivé plodiny. Pokusné pekařské výrobky - chleby včetně kvasových, ale i jemné pečivo vyrobené z těchto speciálních celozrnných mouk dosahovaly při senzorickém posuzování velmi dobrých výsledků, střída chleba vykazovala překvapivě homogenní a jemnou strukturu. Ve výzkumu budeme v obou našich ústavech pokračovat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z 25. odborného semináře k jakosti potravinářských a krmivářských produktů QUALIMA 2016
ISBN
978-80-904468-7-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
25-31
Publisher name
Mezos, s.r.o.
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Pardubice
Event date
Oct 25, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—