All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Rye, barley and oat - a current view of their importance in human nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902988" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902988 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě

  • Original language description

    Celozrnné mouky ze žita, ječmene nebo ovsa a cereální výrobky z nich připravené jsou zdrojem nejen vlákniny ale také širšího spektra vitaminů, minerálních, polyfenolových látek a dalších biologicky aktivních látek. Neméně významnou výživovou charakteristikou těchto výrobků je jejich nižší glykemický index. Nový způsob výroby celozrnných mouk, který v současné době testujeme, si vyžádá ještě systematický a hlubší výzkum a zejména optimalizaci technologických parametrů včetně úpravy parametrů pro jednotlivé plodiny. Pokusné pekařské výrobky - chleby včetně kvasových, ale i jemné pečivo vyrobené z těchto speciálních celozrnných mouk dosahovaly při senzorickém posuzování velmi dobrých výsledků, střída chleba vykazovala překvapivě homogenní a jemnou strukturu. Ve výzkumu budeme v obou našich ústavech pokračovat.

  • Czech name

    Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě

  • Czech description

    Celozrnné mouky ze žita, ječmene nebo ovsa a cereální výrobky z nich připravené jsou zdrojem nejen vlákniny ale také širšího spektra vitaminů, minerálních, polyfenolových látek a dalších biologicky aktivních látek. Neméně významnou výživovou charakteristikou těchto výrobků je jejich nižší glykemický index. Nový způsob výroby celozrnných mouk, který v současné době testujeme, si vyžádá ještě systematický a hlubší výzkum a zejména optimalizaci technologických parametrů včetně úpravy parametrů pro jednotlivé plodiny. Pokusné pekařské výrobky - chleby včetně kvasových, ale i jemné pečivo vyrobené z těchto speciálních celozrnných mouk dosahovaly při senzorickém posuzování velmi dobrých výsledků, střída chleba vykazovala překvapivě homogenní a jemnou strukturu. Ve výzkumu budeme v obou našich ústavech pokračovat.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z 25. odborného semináře k jakosti potravinářských a krmivářských produktů QUALIMA 2016

  • ISBN

    978-80-904468-7-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    25-31

  • Publisher name

    Mezos, s.r.o.

  • Place of publication

    Hradec Králové

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Oct 25, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article