All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

CEREALS IN HUMAN NUTRITION 2021, expert publication: Innovations and new trends in cereal technology

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923046" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923046 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nástin některých současných trendů v cereální technologii se zaměřením na roli obilovin v lidské výživě

  • Original language description

    Pohled na význam obilovin ve výživě a jejich nutriční hodnotu se postupně mění. I přesto obiloviny jsou a budou základem výživy ve velké části světa. Dochází k přehodnocení přístupu k obilovinám (využití celých zrn) a hledají se nové postupy jejich efektivního využití v cereální technologii. V mlýnské oblasti se jedná o zpracování zrna na ultra jemné celozrnné mouky a jejich další zpracování na zápary, závařky, kvasy a další produkty fermentace. Nové postupy vedou k zvýšení biologické dostupnosti a využitelnosti nutričně významných složek obilných mouk. Při výrobě běžného a jemného pečiva se kvasy (zatím) používají spíše okrajově a v nízkých dávkách, ale navrací se technologie nepřímého vedení těst s tzv. kvasným stupněm (pšeničný omládek). V moderní pekárenské technologii se stále častěji uplatňují postupy s prodlouženým zráním, nebo kynutím těst. Moderní strojní vybavení však umožnilo rozvoj technik kynutí již vytvarovaných těstových kusů při různých teplotních režimech. Kvasy, kvasné stupně, nové technologie prodlouženého zrání nebo kynutí těst přinášejí senzorické výhody, příznivě se promítají do fyzikálních vlastností pečiva, přirozeným způsobem prodlužují jeho čerstvost a zvyšují stabilitu.

  • Czech name

    Nástin některých současných trendů v cereální technologii se zaměřením na roli obilovin v lidské výživě

  • Czech description

    Pohled na význam obilovin ve výživě a jejich nutriční hodnotu se postupně mění. I přesto obiloviny jsou a budou základem výživy ve velké části světa. Dochází k přehodnocení přístupu k obilovinám (využití celých zrn) a hledají se nové postupy jejich efektivního využití v cereální technologii. V mlýnské oblasti se jedná o zpracování zrna na ultra jemné celozrnné mouky a jejich další zpracování na zápary, závařky, kvasy a další produkty fermentace. Nové postupy vedou k zvýšení biologické dostupnosti a využitelnosti nutričně významných složek obilných mouk. Při výrobě běžného a jemného pečiva se kvasy (zatím) používají spíše okrajově a v nízkých dávkách, ale navrací se technologie nepřímého vedení těst s tzv. kvasným stupněm (pšeničný omládek). V moderní pekárenské technologii se stále častěji uplatňují postupy s prodlouženým zráním, nebo kynutím těst. Moderní strojní vybavení však umožnilo rozvoj technik kynutí již vytvarovaných těstových kusů při různých teplotních režimech. Kvasy, kvasné stupně, nové technologie prodlouženého zrání nebo kynutí těst přinášejí senzorické výhody, příznivě se promítají do fyzikálních vlastností pečiva, přirozeným způsobem prodlužují jeho čerstvost a zvyšují stabilitu.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    OBILOVINY V LIDSKÉ VÝŽIVĚ 2021

  • ISBN

    978-80-88019-47-3

  • Number of pages of the result

    6

  • Pages from-to

    4-9

  • Number of pages of the book

    46

  • Publisher name

    Potravinářská komora ČR

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter